Kamila Pešeková: Nová slovenská koronavirová vláda chce „léčit“ ohleduplností a solidaritou

19. březen 2020

Slovensko má v této pohnuté, koronavirové době novou vládu. Ta si složitější start nemohla ani představit.

Původně bylo hlavním cílem nastupující vládní koalice premiéra Igora Matoviče bojovat s korupcí, která Slovensko dlouhodobě trápí. Nyní ale bude muset hned od samého počátku vynaložit všechny síly na boj s novým koronavirem.

Čtěte také

Na Slovensku je sice výrazně méně nakažených než v Česku, ale i tak už odborníci upozorňují, že dosavadní kapacity pro boj s infekcí nebudou stačit, protože hrozí nedostatek lékařů a dalšího personálu, nedostatek lůžek v nemocnicích a stejně jako v České republice i nedostatek zdravotnického materiálu.

Proto má nový ministr zdravotnictví, kterým bude dětský kardiolog Marek Krajčí z hnutí OĽANO, před sebou nelehký úkol dostat současnou kritickou situaci v zemi pod kontrolu.

Budoucí premiér Igor Matovič uvedl, že ještě nikdy v novodobé slovenské historii se vláda neměnila v takové situaci jako právě nyní. Podle něj je lékem na koronavirus zodpovědnost, ohleduplnost a solidarita. V této souvislosti vyzval také k tomu, aby přebírání vedení ministerstev proběhlo v klidu. Dal také najevo, že v období současné krize okolo pandemie má zájem na maximální kontinuitě a neplánuje na ministerstvech žádné radikální personální výměny.

Vládnout lépe než Fico

Předseda dosud opozičního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) chce při boji se šířením nákazy úzce spolupracovat se slovenským biochemikem Robertem Mistríkem. Mistrík usiloval loni o úřad prezidenta, ale nakonec odstoupil ve prospěch pozdější vítězky Zuzany Čaputové. V minulosti si například získal renomé tím, že patřil do mezinárodního expertního týmu, který analýzou vyvrátil podezření, že slovenský olympionik Matej Tóth dopoval.

Čtěte také

Matovičovi se podařilo sestavit vládu za relativně krátkou dobu, a to sice za necelý měsíc. V seznamu nových ministrů jsou jména většinou málo známá – až na budoucího ministra pro životní prostředí a někdejšího lídra listopadových událostí z roku 1989 Jána Budaje.

Koalice je tvořena čtyřmi stranami a podle informací, které se dostaly na veřejnost, byla jednání poměrně složitá. Místy údajně padala dokonce i slova o předčasných volbách. Jen vážnost současné situace zřejmě hodně pomohla k tomu, že vznikla za tak krátkou dobu.

Těsně předtím, než začala být představována jména nových ministrů, oznámil šéf jednoho z koaličních partnerů, strany Za ľudí, bývalý prezident Andrej Kiska, že se vzdává poslaneckého mandátu. Odůvodnil to svými zdravotními problémy. Už během koaličních jednání se často nechával zastupovat místopředsedkyní Veronikou Remišovou, která se stane vicepremiérkou. Možná právě ona postupem času nahradí Kisku i v čele strany.

Kamila Pešeková

Nastávající premiér Igor Matovič prohlašuje, že stát a jeho instituce nyní čelí možná největší zkoušce za dobu existence samostatného Slovenska. Ale ještě větší zkouškou bude pro samotného premiéra, který měl dosud pověst nevyzpytatelného a nevypočitatelného politika. Teď už nebude mít Matovič prostor pro aktivistická videa před vilami zbohatlých oligarchů, ale bude muset ukázat, že skutečně umí vládnout lépe než dlouholetý premiér za Smer Robert Fico. Nic menšího za celé ty roky v opozici Matovič nesliboval.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio