Kamila Pešeková: Naše země potřebuje změnu, řekli Slováci v komunálních volbách

12. listopad 2018

Na Slovensku proběhly o víkendu komunální volby. Bylo to zároveň první hlasování občanů od smrti novináře Jána Kuciaka z února letošního roku.

Volby tak mohly ukázat, nakolik si voliči skutečně přejí změny, po kterých volaly iniciativy vzniklé po této tragické události. Nemělo jít jen o výměnu konkrétních tváří, ale i o změnu fungování politiky, která by se nově opírala o jasně dané mravní hodnoty, které jsou pro společnost nezbytné.

Znamená to také, že volby do obecních zastupitelstev na Slovensku představovaly určité referendum o další roli politické strany Směr-sociální demokracie, která v minulých letech dominovala nejenom celostátní vládě, ale i řadě obecních rad.

Jejich základní poselství proto zní, že Smer ztrácí podporu voličů, a to především ve velkých městech. I když šéf strany a bývalý premiér Robert Fico prohlásil, že s výsledky voleb je spokojený, když 20 má procent starostovských postů. Zapomněl ale dodat, že jich nově bude o třetinu méně, než kolik jich měl Smer dosud.

Tím hlavním, kdo ale ve volbách zvítězil, jsou nezávislí kandidáti, kteří získali více než 42 procent starostů a primátorů. Platí to pro Bratislavu, Nitru nebo Žilinu. Od Smeru se odklonili voliči i v jeho dřívější baště v Košicích.

Komunální volby jako první krok ke změně

Letmý pohled na volební výsledky ukazuje, že na mnoha místech se změna, po níž volali občané v únoru na náměstích, podařila. Slovenská metropole si do svého čela zvolila jednačtyřicetiletého občanského aktivistu, architekta Matúše Valla.

Anebo příklad z opačného konce republiky, z východoslovenského Humenného. Tamní primátorka kolem sebe v úřadu šířila strach a vůči občanům, kteří ji zvolili, se chovala jako diktátorka. Teď ji z radnice v Humenném vypudili, i když její strana Smer nad ní pořád držela svou ochrannou ruku.

Humenné je příkladem toho, že změna je možná i v poměrech, které se víc než kde jinde na Slovensku potýkají s klientelismem, korupcí a podvody. Některé menší obce ale ještě tak daleko nejsou.

Kamila Pešeková

A tak změna, po které Slovensko letos na náměstích volalo, začíná mít konkrétnější podobu. Ukazuje se, že se Robert Fico mýlil, když ponižoval iniciativy, které dlouhodobě volaly po změnách ve fungování státu. Jejich energie se poprvé výrazně přelila do konkrétních veřejných úřadů.

Tyto komunální volby mohou být prvním krokem. Slovenští voliči ale musí udělat ještě i další. Nepůjde to ale samo a automaticky, bude to pokaždé spojeno s novými zápasy. Ten nejbližší se odehraje na jaře, až půjde o obsazení úřadu slovenského prezidenta. 

Spustit audio