Kamila Pešeková: Matovičovo branné cvičení je závod s časem

23. říjen 2020

Slovensko se pravděpodobně chystá k jednomu z největších experimentů za svou samostatnou existenci: k plošnému testování obyvatel na onemocnění covid-19. Aspoň takový je prozatímní plán vlády. Další alternativou je úplný lockdown země.

Jak rychle se nápad na plošné testování objevil, tak rychle se ho kabinet snaží uvést do praxe. Od pátku čeká zkušební testování okresy, které jsou nemocí nejvíce zasažené: Bardejov, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Čtěte také

Celostátní testování „naostro“ by pak proběhlo o týden později, tedy během dušičkového víkendu, kdy se Slováci za normálních okolností hromadně věnují návštěvám hřbitovů. A kdy se zároveň přesouvají ze západu na východ a obráceně. Právě tomu chce slovenská vláda zabránit. Jestli k plošnému testování skutečně dojde, o tom se rozhodne až podle výsledků z Oravy a Bardejova. Ve čtvrtek o tom jednal slovenský krizový štáb prakticky celý den.

Plošné testování může kdekomu připomínat závod s časem. A taky jím je, protože Slováci se podle premiéra Igora Matoviče chtějí vyhnout českému scénáři. Ten je synonymem neustálého a prudkého nárůstu nakažených a bývá na Slovensku používaný jako odstrašující příklad. Jako něco, čemu je zapotřebí se za každou cenu vyhnout.

Jenomže slovenské zdravotnictví je na tom ekonomicky hůř než to české, také slovenští lékaři odcházejí za lepšími platy do zahraničí, ve vysokých počtech právě do sousedního Česka.

Důvěra u občanů

Během chystaného testování se budou používat antigenové testy, které jsou levné a především rychlé. Země nakoupila tři miliony testů a ty dorazily ze Soulu jen před pár hodinami.

Čtěte také

Slováci by měli výsledek testu znát do půl hodiny a negativní by měli dostat certifikát o tom, že nakažliví nejsou. Akce má fungovat podobným způsobem jako volební okrsky, stačí ale jít na nejbližší testovací místo. Do realizace budou zapojeny především ozbrojené složky.

Odběry se budou týkat všech nad 10 let. Zároveň se ale nedoporučuje účast osobám starším 65 let. Samotné testování nebude povinné, kdo ale na testy nepůjde, bude muset na 10 dní do povinné karantény. Ministerstvo vnitra očekává, že tímto způsobem se dá zachytit 90 procent těch, kteří jsou nakažliví.

Čtěte také

Celá akce se zatím potýká se značným nedostatkem údajů a pokynů a také s improvizací. Především regiony Orava a Bardejov si do poslední chvíle stěžovaly, že nevědí, co se bude dít, informace si musely dohledávat sami a čerpaly je z internetu.

Také není dořešena personální otázka, kdo všechno bude v testovacích týmech, protože nikdo nemůže být k účasti donucen. Někteří členové vlády ale chtějí jít příkladem. Do odebírání vzorků se hodlá zapojit i ministr zdravotnictví, který je lékař.

Také premiér Igor Matovič uvedl, že půjde pomáhat a bude součástí jednoho z testovacích týmů. Dokáže si někdo představit, že by šli někam odebírat vzorky Emmanuel Macron, Angela Merkelová nebo snad Andrej Babiš? Asi sotva. Premiéru Matovičovi to dává příležitost ukázat se v roli akčního a „obyčejného“ politika, který se nebojí špinavé práce a svůj národ nenechá napospas problému.

Kamila Pešeková

Pokud se plošné testování na koronavirus uskuteční a dopadne dobře, vláda získá reprezentativní přehled o skutečné situaci v zemi a bude moct své další kroky lépe zacílit. Ze všeho nejdůležitější bude, aby vznikla důvěra u občanů, že celá akce, která připomíná jedno velké branné cvičení, má smysl. I to nakonec rozhodne, jaké budou mít o vládě mínění.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio