Kamila Pešeková: Konec teflonového politika Kaliňáka?

31. prosinec 2018

Slovenský parlament je s koncem roku chudší o jednu výraznou a zároveň kontroverzní osobnost tamní politické scény.

Bývalý dlouholetý ministr vnitra a korunní princ vládní strany Smer Robert Kaliňák oznámil, že se vzdá poslaneckého mandátu a odejde z veřejného života. Hodlá prý zase obnovit svoji advokátní praxi.

Politiku tak opustí muž, který patřil ve vrcholných dobách své kariéry k jejím nejsilnějším hráčům. A chybělo málo a Kaliňák se mohl stát i premiérem. Ať už to bylo v dobách, kdy se tehdejší předseda vlády Robert Fico potýkal s vážnými zdravotními problémy, anebo když Fico kandidoval na prezidenta.

O tom, že Kaliňák je dvojkou v hierarchii vládní strany Smer, nikdo nikdy nepochyboval. Syn námořníka a učitelky bulharského původu byl jedním ze zakládajících členů strany Smer, kterou 16 let zastupoval v parlamentu. Žoviální Kaliňák byl ministrem vnitra ve všech Ficových vládách, ale zároveň i politikem, kterému se povedlo vyvolat na veřejnosti velké množství otázek.

Hned na začátku svého působení ve funkci ministra vnitra upoutal v roce 2006 pozornost v kauze Hedvigy Malinové. Slovenskou studentku maďarské národnosti měl v Nitře někdo napadnout a zbít.

Ztráta poslanecké imunity

Namísto prošetření celého případu prohlásil už po několika dnech Kaliňák spolu s premiérem Ficem, že si studentka všechno vymyslela, což vyvolalo napětí v citlivých slovensko-maďarských vztazích. Kauza mimochodem dodnes nebyla zcela objasněná.

Na celou kariéru Roberta Kaliňáka doléhal stín nevyjasněných vazeb na vlivné slovenské podnikatele. Řada médií pravidelně spekulovala o tom, jestli není ministr vnitra jejich člověkem ve vládě, který svým vlivem brání, aby se vyšetřovaly jejich podivné aktivity.

Symbolem toho byl podnikatel Ladislav Bašternák, kterému stát za podezřelých okolností vrátil daň z přidané hodnoty ve výši několika milionů eur v souvislosti s koupí exkluzivních rezidenčních bytů. K Bašternákovým nájemcům patřil kromě Kaliňáka i premiér Robert Fico.

Dlouho se zdálo, že žádná aféra nemůže být dost velká na to, aby ohrozila Kaliňákovo setrvání ve vládě. Až teprve vražda novináře Jána Kuciaka z konce února 2018 způsobila, že se ministr vnitra Kaliňák musel poroučet. Přišel tak o pověst teflonového politika, na kterém žádný problém nezanechal stopy.

Krátce po tom, co Kaliňák odešel z ministerstva vnitra, řešilo Slovensko kauzu „únosu Vietnamce“. Podle slovenských médií měl Kaliňák ještě v úřadu ministra přispět k tomu, že vietnamského státního příslušníka, který se snažil v Německu získat politický azyl, pomohl unést zpátky do Vietnamu, když dal na tuto akci k dispozici slovenský vládní speciál.

Kamila Pešeková

Odchodem z parlamentu ztratí Kaliňák poslaneckou imunitu. Pro každého politika je právě výsada, že nemůže být trestně stíhaný, velmi důležitá. Pokud se jí vzdá dobrovolně někdo, jehož působení je spojeno s tolika nejasnostmi, může to znamenat, že si je hodně jistý, že mu žádný postih nehrozí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.