Robert Kaliňák: Politická korektnost je velkým nebezpečím pro bezpečnost Evropské unie

17. prosinec 2015

Nezpronevěřuje se slovenská vládní strana SMER hodnotám sociálních demokratů, ke kterým patří solidarita, když odmítá kvóty a podává na Evropskou unii kvůli nim žalobu? Není takové jednání za hranou evropské socialistické myšlenky?

„My jsme solidárnější než jiné státy,“ uvedl v pořadu Interview Plus slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Podle něj je politická korektnost jedním z vražedných témat, které „možná popraví i samotné evropské socialisty.“

„My jsme vymysleli solidaritu v té podobě, že jí budeme poskytovat skutečně postiženým zemím,“ tvrdí politik.

Jako příklad uvedl zařízení v Gabčíkově, kterým prošlo díky spolupráci s Rakouskem 680 migrantů. Zmínil také aktuální přesídlení asyrských rodin nebo vyslání policistů do Maďarska a do Slovinska.

To, že by Slovensko někdy dávalo rovnítko mezi utečence a teroristy ministr odmítá. „To jsme nikdy neřekli.“

„Jsem hluboce zklamaný, jak se Itálie postavila k ochraně vnější hranice Evropské unie. Tím bychom mohli začít úvahu, jestli nepodat návrh na vyloučení Italské socialistické strany z frakce,“ kontroval Kaliňák.

Ten považuje za nezvratný fakt, že někteří teroristé skutečně zneužili migrační vlnu, aby se do Evropy dostali. „Někteří dokonce vícekrát cestovali tam a zpět.“

„My jsme neřekli nic jiného než pravdu. A to je to, co říkám: politická korektnost je opravdu velkým nebezpečím pro bezpečnost samotné Evropské unie.“

Je nutné pojmenovávat věci správným jménem, žádá Kaliňák. „ A tím myslím to, že samotný migrační tok teroristé zneužili nejen pro nábory, jako v případě dvou útočníků z Paříže, ale i pro odchod z Evropské unie a nepozorovaný návrat zpět.“

„A to my kritizujeme. Pokud za to máme být vyloučeni, tak promiňte, ale pro mě je bezpečnost Slovenské republiky určitě na prvním místě,“ vzkázal Evropě Robert Kaliňák.

Proč se stále nedaří chránit vnější schengenské hranice? Podaří se na Slovensku integrovat 149 asyrských křesťanů? Hrozí slovenské vládní straně vyloučení z frakce evropských socialistů? Nejen o tom hovořil host Interview Plus slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio