Kamila Pešeková: Bolševická hesla a šance Roberta Fica na sestavení vlády

1. duben 2023

Strana Smer bývalého slovenského premiéra Roberta Fica má nakročeno k volebnímu vítězství v podzimních předčasných volbách. Už potřetí se totiž tato opoziční strana umístila na čele průzkumu stranických preferencí. Podle toho posledního by získala ve volbách 17,6 procenta hlasů.

O možném Ficově návratu na politické výsluní se na Slovensku mluví už dlouho. Hlavně proto, že Ficovým největším pomocníkem je paradoxně Igor Matovič, vítěz posledních voleb a šéf vládního hnutí OĽANO. Vláda, kterou Matovič před třemi lety vytvořil, hlavně během covidové pandemie voliče zcela znechutila svými rozporuplnými a neuváženými rozhodnutími, které způsobily chaos.

Čtěte také

Zklamaní voliči proto začali znovu naslouchat slibům Roberta Fica, který je lákal na základní věc, a sice že nastolí klid a stabilitu. Rád připomíná, že žádná z jeho bývalých vlád se nerozpadla. Nabízí jinými slovy přesně to, co Slovensku během posledních let tolik chybělo.

Voliči jakoby za tu dobu úplně zapomněli, v jakém stavu byla země během poslední Ficovy vlády v roce 2018, kdy byl zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně. A hlavně, co pak během následného vyšetřování zločinu vyšlo na najevo o propojení lidí z Ficovy strany a organizovaného zločinu.

Zajistit si imunitu

Fico si zakládá na tom, že má odvahu pronášet názory proti mainstreamu. Díky tomu se postupem času proměnil z relativně pokrokového levicového politika v tvrdého populistu a extremistu. Ve snaze vymezit se vůči prozápadní slovenské vládní koalici začal Fico razit opatrnou, později úplně otevřenou proruskou politiku.

Čtěte také

Hlásí se k ní přímo i v předvolební kampani. Myšlenkově se nyní snaží navázat na ruskou bolševickou revoluci z roku 1917, kdy uvedl, že „ruské ženy bojovaly za lepší podmínky, za kratší pracovní dobu a vyšší mzdy. Hovořily dvě hesla, že chtějí mír a že chtějí chléb. Je mi líto, že i v roce 2023 budeme muset použít tato hesla pro Slovensko.“ Vzhledem k četným zločinům bolševického systému se může zdát nepochopitelné, že se Fico tímto způsobem hlásí právě k matce všech komunistických revolucí.

Ve svém zápalu zašel Fico tak daleko, že podal žalobu na slovenskou vládu kvůli tomu, že poslala přebytečné sovětské stíhačky MiG na Ukrajinu. Argumentoval tím, že vláda, která přišla v prosinci 2022 o důvěru poslanců parlamentu, nesmí tak zásadní krok učinit sama, bez souhlasu poslanců.

Čtěte také

Vládu také obviňuje, že svou bezvýhradnou podporou Ukrajině zatahuje Slovensko do války. Jde tak proti postoji drtivé většiny členských států NATO a stává se tak rizikem pro budoucí prozápadní orientaci země.

To, že Fico dnes vede průzkumy, nemusí na druhou stranu znamenat automaticky také to, že bude schopný sestavit vládu. Strana Hlas Petra Pellegriniho, která je jakousi slušnější verzí Smeru a která se v průzkumech objevuje na druhém místě, už několikrát ústy svého šéfa řekla, že do koalice s Ficem nepůjde.

Naopak, že chce udržet Slovensko orientované prozápadně. Proto Ficovi do případné koalice zůstanou pravděpodobně jen extremisté a nacionalisté. Další otázkou ale je, co všechno Fico na Pellegriniho ví a jestli Pellegrini případný tlak, který na něj bude vyvíjet, ustojí.

Kamila Pešeková, komentátorka

Za svým velkým cílem opět vyhrát volby a sestavit vládu jde Fico velmi důsledně. Vzbuzuje dojem, jako by se nezastavil před ničím. Volby jsou pro něho nejenom příležitostí k osobní satisfakci. V případě, že znovu získá vládní funkci, si tím také zajistí imunitu, a tím ochranu před zákonem. O Slovensko a skutečné potřeby jeho občanů mu jde bohužel až na druhém místě. Pokud vůbec.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.