Kamila Pešeková: Po smrti Jána Kuciaka musel premiér Fico skončit. Teď hrozí jeho návrat

21. únor 2022

Jsou to už celé čtyři roky, co Slovensko šokovala zpráva o smrti novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Oba mladí lidé byli ve věku 27 let zavražděni ve svém domě v obci Veľká Mača na jihozápadním Slovensku. V zemi vyvolala zmíněná událost politické zemětřesení.

Na mnoha místech se konaly masové demonstrace, které byly největší od sametové revoluce v roce 1989.

Pod jejich tlakem odstoupila vláda dlouholetého premiéra Roberta Fica, museli se poroučet ministr vnitra i policejní prezident. Začaly se rozplétat korupční vztahy mezi politikou, policií, justicí a vlivnými podnikateli.

Čtěte také

Touha po skoncování se starými praktikami vynesla o rok později do prezidentského úřadu do té doby neznámou občanskou aktivistku Zuzanu Čaputovou.

O další rok později pak byla politická změna dokončena tím, že ve volbách vyhrálo protikorupční hnutí Igora Matoviče, které slibovalo občanům očistu společnosti od korupce a reformu justice. Vytvořilo vládu a Fico skončil v opozici.

Jenže čtyři roky po Kuciakově smrti není na dohled žádná změna k lepšímu. Symbolem toho je i průběh vyšetřování samotné vraždy. Za pachatele označil soud bývalého vojáka Miroslava Marčeka, který byl nepravomocně odsouzen na 23 let.

Nátlak ulice?

Stále ale není jasné, kdo byl zadavatelem vraždy. Policie z toho viní vlivného podnikatele Mariana Kočnera, jehož praktiky Kuciak ve svých textech mapoval.

Soud ovšem proti němu předložené důkazy označil za nedostatečné. Nejvyšší soud později osvobozovací rozsudek zrušil. Kočner ovšem sedí ve vězení kvůli dalším trestným činům.

Čtěte také

I samotná slovenská společnost prochází namísto očisty velkým rozdělením. Zasloužila se o to i stávající vláda, která sice nebránila policii v zatýkání mafiánů, takže dokázala dodržet slib, že bude bojovat proti korupci.

Na druhé straně ztratila hodně kreditu za způsob, jakým nezvládla pandemii. Jde hlavně o zmatečného Igora Matoviče, který i poté, co musel po roce ve funkci opustit pozici premiéra, si jako ministr financí dál zachovává rozhodující vliv na vládní politiku. Slabý premiér Eduard Heger mu jen sekunduje.

Ze všeho nejvíc ale minulé čtyři roky od Kuciakovy smrti ukázaly, jak velmi rychle dokážou občané zapomínat na minulé problémy, korupci v policii i justici.

Expremiér Fico, který je symbolem všech těchto nešvarů, má podle průzkumů znovu nakročeno k volebnímu vítězství. Je velkou ironií, že tomu vděčí velkým protivládním demonstracím, které začal pořádat po celém Slovensku.

Komentátorka Kamila Pešeková

Na těchto manifestacích brojí proti krokům vlády při zvládání pandemie, nedávno našel i nové téma v podobě odmítání vojenské dohody se Spojenými státy.

Kdysi, když po Kuciakově smrti vyšly do ulic tisíce lidí, Fico ještě hovořil o „nátlaku ulice“. Teď našel v masových protestech zalíbení. To je na výročí smrti dvou mladých lidí to nejsmutnější: Politické způsoby, kterým se zdálo být odzvoněno, se pozvolna zase vracejí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio