Kamila Pešeková: Proč může rozsudek nad vrahy Jána Kuciaka přinést Slovensku katarzi

6. srpen 2020

V těchto dnech se měl na Slovensku dočkat svého vyvrcholení nejsledovanější soudní proces v novodobé historii země.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Speciální soud v Pezinku ale překvapivě oznámil, že rozsudek ve věci vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové bude zveřejněn až začátkem letošního září. Soud se rozhodl odložit rozsudek o měsíc, což se ještě v historii jeho fungování nestalo.

Čtěte také

Protože nejsou známy důvody, proč byl verdikt odložený, mohou se veřejnost i média pouze domnívat, co k tomu soudce vedlo. Jednou z teorií je, že tříčlenný soudní senát si není jistý navrhovaným trestem pro obžalované a potřebuje delší čas na rozhodnutí.

I když se uvažovalo o doživotí, prokurátor nakonec navrhl trest ve výši 25 roků pro každého ze tří obžalovaných. Těmi jsou podnikatel a vlivný zákulisní hráč slovenské politiky Marian Kočner, který si měl vraždu nepohodlného novináře objednat, dále Alena Zsuzsová, kterou obžaloba viní ze zorganizování vraždy, a Tomáš Szabó, ten měl u vraždy asistovat jako řidič.

Vzhledem k tomu, že se dá očekávat, že obžalovaní, kteří celou dobu trvali na své nevině, trest nepřijmou a odvolají se, bude muset být rozsudek dobře vyargumentovaný. Musí totiž obstát v případném odvolacím řízení. Druhá teorie, proč soud svůj výrok odložil, už ale tak optimistická není. Může souviset s domněnkami, že členové senátu mohou mít z různých důvodů obavy před konexemi Mariana Kočnera, které v minulosti sahaly i do nejvyšších sfér slovenského soudnictví.

Neobjasněné případy minulosti

Čtěte také

Slovenská společnost přitom potřebuje, aby byl celý proces dotažený do konce, aby se tak nejenom symbolicky, ale i po právní stránce završila jedna z velmi nelichotivých kapitol z novodobé historie. Neuzavřených a neobjasněných případů, ze kterých prosvítají jakési nečisté praktiky a nejasné okolnosti, je totiž ve slovenské justici víc než dost.

Připomeňme vraždu slovenského policisty Róberta Remiáše, který byl zapojen do únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováče. Jestli šlo o vraždu a kdo si ji ve skutečnosti objednal, to nikdy slovenské soudy neřekly. I proto, že na případ se dlouhá léta vztahovaly amnestie tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, které byly zrušeny teprve nedávno. Slováci tehdy sledovali kauzu a především její vyšetřování s vědomím, že spravedlnost je slepá a soudy umí kdeco zamést pod koberec.

Tatáž pachuť doprovází i další dosud neobjasněnou vraždu někdejšího Mečiarova ministra hospodářství a šéfa Slovenského plynárenského průmyslu Jána Duckého. Byl zastřelený před svým bytem večer předtím, než měl prý učinit zásadní veřejné prohlášení.

A ve výčtu dalších velkých a dosud neobjasněných případů slovenské justice nesmí chybět zmínka o vraždě právníka a posledního předsedy československého ústavního soudu Ernesta Valka. V čase vraždy působil jako advokát. Ani v jeho případě nebyl dosud nikdo odsouzen.

Kamila Pešeková

I z těchto důvodů je proto tak důležité, aby byl soud s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové dotažený do konce. Jestli padne rozsudek o měsíc dřív nebo později, nakonec možná ani tak důležité není. Rozhodující je, aby byl výsledkem spravedlivý verdikt, který by přispěl k celospolečenské katarzi, kterou Slovensko tak velmi potřebuje.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související