Kámen, nůžky, papír hrajte poslepu

20. červenec 2011
Monitor

Pokud chcete zvýšit svou šanci na výhru ve hře kámen, nůžky, papír, hrajte poslepu. Alespoň to doporučují výzkumníci z Londýnské univerzity.

Při hře kámen, nůžky, papír často dochází k remízám – oba hráči ukáží to samé gesto. Důvodem je podle nové studie to, že hráči podvědomě sledují tvar rukou svého soupeře. Zjistili to britští vědci, kteří uspořádali turnaj pro 45 hráčů. V první sérii experimentů měli oba hráči zavázané oči, v druhé neviděl jen jeden z nich. Finanční odměna hráče motivovala k tomu, aby se vyhýbali remízám a získali co největší počet vítězství.

V případě, že měli při hře kámen, nůžky, papír zavázané oči oba hráči, dosáhl počet remíz statisticky předpokládané třetiny. Pokud však jeden z hráčů viděl na svého soupeře, byl počet remíz významně vyšší. Naznačuje to, že hráč nevědomky kopíruje druhého hráče a udělá stejné gesto jako on. Za tuto automatickou imitaci jsou zřejmě zodpovědné takzvané zrcadlové neurony (mirror neurons) – mozkové buňky, které nám umožňují nevědomky číst gesta druhého člověka a vcítit se do jeho rozpoložení nebo záměrů.

Zdroj: Proceeding of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.