Kam míří Brazílie

7. prosinec 2012
Třetí dimenze

Ekonomický potenciál i postupná stabilizace společenských poměrů zatím jednoznačně dokládají, že s Brazílií musíme do budoucna počítat jako s významným světovým hráčem.

Brazílie je v současnosti 6. největší ekonomikou planety. Figuruje v ekonomickém uskupení BRICS, ve kterém dále působí Čína, Indie, Rusko a od roku 2010 Jihoafrická republika. Dohromady tyto státy zabírají zhruba třetinu světové pevniny a reprezentují asi 45 procent světové populace. Podle některých prognóz by měly mít kolem roku 2050 ve světě rozhodující slovo. O Brazílii přesto spíše tušíme, než přesně víme. Této zemi a jejímu potenciálu věnujeme dnešní reprízu Třetí dimenze.

Diskusní hosté v AV ČR

Pořad jsme natáčeli v AV ČR, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír a Střediskem společných činností AV ČR.

Jak naloží Brazílie se svými zásobami ropy? Znamená rozvoj střední třídy společenskou stabilitu do budoucna? Proč je ekonomický model Brazílie úspěšný? A proč mu věnujeme tak málo pozornosti?

Na otázky Luboše Veverky odpovídají Ing. Mgr. Jan Němec z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a Mgr. Matyáš Pelant ze Střediska ibero-amerických studií FF UK.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 3. prosince do 7. prosince:

Pondělí: design omlazuje!
Úterý: jaký máme zvuk
Středa: koně a lidé
Čtvrtek: obloha a čas
Pátek: kam míří Brazílie

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.