Kalousek: Pro eurovolby vzniká velmi silný středopravý blok TOP 09 a STAN. Lidovci jdou nepochopitelně sami

12. únor 2019

Doopravdy společný projekt pro eurovolby? Proč se KDU-ČSL nepřidá? A proč podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a exministra financí dnes hnutí ANO „válcuje“ všechny ostatní politické strany?  

Ministři pracují ve prospěch Agrofertu a premiéra, střet zájmů je obrovský, tvrdí Pospíšil (TOP 09)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Podle informací evropských médií hrozí České republice, že bude muset Evropské unii vrátit více než dvě miliardy korun. Důvodem má být to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) dostatečně neodstřihl od koncernu Agrofert, který byl příjemcem evropských dotací. 

Už několik týdnů se tu a tam objeví informace o plánu na spojení pravostředových stran. Teď je otázka znovu aktuální, protože se blíží čas na sestavování kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu.

„Dokud obě strany (TOP 09 a STAN) nevyhlásí společnou kandidátku, nebudu z vyjednávání říkat nic. Mám ale pocit, že to, co teď probíhá, je už jen technické dobrušování,“ přiznal Miroslav Kalousek v Interview Plus. (V době vysílání pořadu TOP 09 a STAN vyhlásili společný postup pro eurovolby i před novináři.)

Rozhodnutí jít společně, a to se všemi podporovateli včetně regionálních sdružení až po Liberální ekologickou stranu, bude podle Kalouska znamenat vznik velmi silného středopravého bloku nejen pro eurovolby. „To, že se lidovci rozhodli jít sami, se mi těžko chápe, protože všichni kandidujeme do stejné frakce Evropské lidové strany… I dnes jsme v této frakci dohromady a tvoříme jednu národní skupinu. Pro mne je kandidovat samostatně nesmysl,“ dodává. 

Sám prý společnému projektu opravdu věří, „koneckonců, sám jsem ho kdysi založil. Byl bych rád, aby po krátké přestávce pokračoval. A dodávám, že do všech voleb.“

TOP 09 vs. ANO

Jak si pak Miroslav Kalousek vysvětluje takový propad volebních preferencí TOP 09, ale i STAN nebo KDU-ČSL, a to na úkor růstu hnutí ANO? „To není otázka na mě, ale souvisí to s fragmentací. V roce 2013 jsme se Starosty a nezávislými dostali 12 %, dnes máme my i STAN mírně nad 5 %. Takže když si to sečtete, tak až taková ztráta voličů to nebyla.“

Ivan Hoffman: České eurovolby by neměly platit

Evropské volby v Německu

Změna volebního zákona nebo dokonce zrušení posledních voleb do Evropského parlamentu? To je lék na nízkou volební účast.

Samotnému Kalouskovi prý mnohem víc než na vlastních preferencích záleží na TOP 09. „Když si přečtete můj projev na sněmu, tak jsem řekl, že pokud má strana pocit, že má osoba je brzdou v tom, aby letěly preference nahoru, tak samozřejmě nebudu kandidovat… Uteklo 1,5 roku a teď se už musíte ptát jiných, proč to dnes je tak, jak to je.“

Společný postup pravice prý navrhoval už před sněmovními volbami v roce 2016. „Říkal jsem, že pokud chceme zabránit skutečnému zlu, které přichází, pojďme tomu zabránit na jedné kandidátce. Dodnes jsem přesvědčen, že kdyby se k tomu našla odvaha, tak by vládu s největší pravděpodobností nesestavoval Andrej Babiš, ale Petr Fiala (ODS). A byl by tady demokratický blok… Mezitím čas oponou trhnul a strany se rozhodly vydat svou cestou. Přesto stále věřím ve společný projekt,“ tvrdí předseda poslanců TOP 09.

Proč není TOP 09 alternativou?

Na to, proč se ale pravicové strany nestaly alternativou ANO, se prý už máme ptát lídrů jednotlivých stran. „Je to ale otázka, na kterou jsem před volbami sám odpověď nenašel. Ptejte se lídra strany, který na sněmu tvrdil, že odpověď má. Já v tuto chvíli už ani nejsem oprávněn, abych tu správnou odpověď měl, ale do vnitrostranických diskuzí přispívat mohu.“

Je tedy pro Kalouska ANO hnutí, které stojí vpravo, vlevo, nebo je, jak sám premiér tvrdí, stranou pro všechny? „Já opravdu nevím, jak to pánům Prchalovi a dalším vyšlo v průzkumech… U hnutí ANO je problém, že je to jen marketingový projekt, který nemá žádná hodnotová východiska… Nikdo ale nemůže zastupovat všeholid. Společnost je spletenec s tolika různými, a často i protichůdnými zájmy. Takže každá slušná politická síla, byť jí záleží na blahu lidí, může zastupovat jen některé zájmy. Ten, kdo je pro všechny, je jen šikovný marketing, který oslovuje největší část voličů. Taky jim ale pomáhá konjunktura, za kterou nemůže vláda, ale kterou má teď celá Evropa… To samozřejmě nahrává každému. To si nestěžuju, ani nefňukám,“ dodává Miroslav Kalousek.

Proč považuje plánovaný krok na snížení stavu o 40 tisíc úředníků za naprosto nezodpovědný? Co by změnil na dani z příjmů a proč mu tak vadí, že poslední vlády pouze utrácejí? Poslechněte si v audizáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala. 

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související