Miroslav Kalousek: Stát chce církve zdaněním náhrad znovu okrást

Zdanění církevních náhrad se dostává opravdu na scénu – komunisté svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, kde chtějí návrh protlačit ve druhém čtení. Co na to říká jeden z architektů dohody o majetkovém narovnání státu s církvemi, bývalý ministr financí a nyní předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek?

„Čtyři politické strany, které to podporují – ANO, SPD, komunisté a sociální demokraté – mají ve Sněmovně tolik hlasů, že jsou schopni přehlasovat i senátní veto,“ říká Kalousek s tím, že zákon schválen bude, což ale neznamená, že to je správné, mravné a v souladu s naším ústavním pořádkem.

Jsem přesvědčen, že návrh nemůže před Ústavním soudem obstát


Miroslav Kalousek

Na celé věci jsou podle něj dvě neakceptovatelné věci – tou první je to, že jde o druhou loupež za 70 let. „Církve byly oloupeny o veškerý majetek, jejich příslušníci byli vězněni, mnozí popraveni…,“ připomíná.

Nárovnání vztahů mezi státem a církvemi se podařilo sice dosáhnout, stát teď ale zase přichází a podle Kalouska chce podruhé ten subjekt zdaněním znovu okrást.

Druhou věcí, která Kalouskovi vadí, je porušení zásady platnosti smluv. „Ve smlouvách je napsáno, že to zdaněno nebude. Žádným zákonem nemůžete změnit to, co je v té smlouvě, aniž by s tím ta druhá strana souhlasila,“ uzavírá.

Byla výše církevních náhrad správně vypočítaná? Měl by Brusel zastavit dotace Agrofertu? A jak je možné, že hnutí ANO stále rostou preference? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , prh