Kalendárium: Josef Jan Frič

10. září 2013

Fričova 298, Ondřejov - to je adresa observatoře a jednoho z pracovišť Astronomického ústavu AV. Název ulice, ve které hvězdárna stojí, není náhodný. Upomíná na svého zakladatele, průmyslníka Josefa Jana Friče.

Místo pro budoucí hvězdárnu bylo zvoleno pečlivě. Pražský továrník a nadšený amatérský astronom Josef Jan Frič už předtím vlastnil malou observatoř ve svém domě na Vinohradech a dobře věděl, že osvětlení velkoměsta pozorování škodí. Po předčasné smrti bratrově koupil v roce 1898 pozemek na vrchu Manda nad Ondřejovým a na bratrovu paměť ho přejmenoval na Žalov. Tady pak začal budovat hvězdárnu. Okolí Ondřejova, vzdáleného od Prahy asi 35 km, vytipoval jeden z jeho zaměstnanců, tehdy ovšem nikdo nemohl tušit, že o sto let později už bude občas vadit světelné znečištění i v této oblasti.

Osmašedesáté výročí úmrtí dr. Josefa Jana Friče, který ondřejovskou hvězdárnu věnoval v roce 1928 československému státu pro potřeby University Karlovy, jsme si připomněli 10. září v kalendáriu tohoto týdne.

autoři: Tamara Kocourková , Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio