Julie Hrstková: Digitalizace stavebního řízení – nedostižný svatý grál?

27. květen 2024

Stokrát omílaná digitalizace stavebního řízení měla vyřešit zoufalou situaci ve stavebnictví, rozproudit výstavbu a zlepšit dostupnost bydlení. Po mnoha marných pokusech o zlepšení prostřednictvím novel a změn ve stavebním zákoně, které v důsledku k ničemu lepšímu nevedly, se digitalizace stala svatým grálem. A zůstala jím.

Bohužel se zdá, že je stejně jednoduše dostupná jako onen pohár nesmrtelnosti.

Čtěte také

Ostrý start digitalizace se má spustit na začátku července, tedy v době, kdy si většina lidí bere dovolenou. A to včetně úředníků stavebních úřadů. To, že lidé chtějí využít dnů volna, by koneckonců nebyl až takový problém, protože přece digitalizace má ušetřit lidskou sílu a vše má převzít jednoduchý software.

Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy se ukazuje, že zatím není dostupný nejen onen jednoduchý software, ale také hardware, respektive technika, která má všechno zpřístupnit. A protože digitalizace zatím nepočítá s umělou inteligencí, ale s tou lidskou, musí také počítat s tím, že se lidé učí pomaleji než stroje, všechno jim trvá, a to včetně ovládání nových věcí. 

Chaos a hektické tempo

Čtěte také

Tedy počítačů i programů bez ohledu na to, jak moc intuitivní jsou. Navíc, po zkušenostech s mnoha dalšími portály státní správy se dá předpokládat, že se úředníci musí hodně modlit, aby byl Portál stavebníka skutečně tak jednoduchý a intuitivní, jak slibuje resort. 

Posledním hřebíkem co může zarazit digitalizaci, pak může být lidský faktor, protože úředníci stavebních úřadů jsou stejně jako řada jiných profesí státu věkově nadlimitní a platově podlimitní. A jejich motivace nemusí být nejvyšší, bez ohledu na to, jestli skutečně chtějí něco brzdit cíleně.

A pak jsou tu takzvané technické důvody, a to dlouhodobé spory mezi antimonopolním úřadem a resortem pro místní rozvoj ohledně transparentnosti výběru dodavatelů softwaru. 

Čtěte také

Prezident Petr Pavel po jednání se starosty na Pardubicku nedávno řekl, že by byl pro odklad spuštění digitalizace stavebního řízení. Odklad by prý ušetřil firmy i občany nepříjemností. 

Má pravdu, že digitalizaci stavebního řízení doprovází chaos a že příprava probíhá na poslední chvíli ve značně hektickém tempu. Na druhou stranu všechny digitální systémy, které jakákoliv státní instituce zavedla, doprovázel naprostý chaos a v prvních dnech pak všichni řešili to, že systémy kolabují a nefungují.

Julie Hrstková

Některé se pak vyznačují tím, že nefungují ani mnoho měsíců po jejich slavnostním uvedení do praxe. Jiné pak mnoho let vychytávají mouchy a další se ani o nápravu nesnaží a fungují tak nějak samospádem.

Digitalizace stavebního řízení je obrovským krokem v zemi, kde je stavební řízení synonymem pro peklo. Můžeme ji neustále oddalovat a hledat další roky dokonalý systém. Nebo do ní skočíme po hlavě s nadějí, že první náraz přežijí všichni zúčastnění.

Autorka je komentátorka Hospodářských novin

Spustit audio