Juchelka: Úředníci jen hledají důvody, proč to nejde. Změní se mateřská dovolená na péči?

25. červenec 2018

Mateřská dovolená není žádný odpočinek, ale tvrdá práce. Období péče o malé děti by se podle poslaneckého návrhu Aleše Juchelky (nestraník za ANO) tak nemělo říkat dovolená, ale mateřská nebo rodičovská péče. Vláda nesouhlasí.

V odmítavém stanovisku kabinetu se dozvíte, že pojem mateřská dovolená je tradiční a v naší legislativě je zakotvený desítky let. Stejný termín pak používá německé, anglické i francouzské zákonodárství.

„Jsem malinko zklamán zamítnutím. Spíš jsem očekával neutrální postoj,“ říká na adresu vlády předkladatel poslanecké novely Aleš Juchelka. Ve zdůvodnění kabinet například tvrdí, že institut mateřské a rodičovské dovolené Juchelkův návrh mění jen v pěti zákonech, přestože je zakotven nejméně v 11. Třeba v zákoně o státní službě, ochraně veřejného zdraví nebo o vysokých školách.

„To není chyba mého návrhu, ale pokud mi něco uniklo, je to přece jednoduché změnit ve druhém čtení,“ tvrdí poslanec.

Úředníci to brzdí. Zbytečně...

„Mateřská? Co to je?“ ptají se Američanky

Matka a dítě

Pracující matky to pravděpodobně nemají lehké nikde na světě. Pokud však budeme hledat zemi, kde jsou ženy, které se rozhodnou mít dítě, vystaveny obzvlášť velkému tlaku, potom jsou to zcela jistě Spojené státy.

„Vlastně se nic neděje a pořád tvrdím, že péče o dítě není žádná dovolená, ale tvrdá dřina a starost o budoucí generace. Je to důležité pro rodinu jako jednotku budoucnosti.“ Výtky ministrů bere Juchelka jako zbytečnou „úředničinu“.

„Domnívám se, že úředníci jen hledají důvody, jak novelu zabrzdit. Tvrdí, že je to administrativně náročné, ale nikdo mi zatím nedokázal říct, jak náročné, nebo kolik to bude stát. Spíš jen hledají důvody, jak to nepodpořit. A vláda svým úřednickým poradcům důvěřuje, proto dala negativní stanovisko.“

Přejmenování z „dovolené na péči“ je prý vysoce symbolické a může změnit atmosféru ve společnosti, tvrdí. Poslanec taky vysvětlil, jak si takovou změnu atmosféry představuje:

„Všichni vnímáme dovolenou jako odpočinek mezi prací a prací. Dřív se to taky jmenovalo dovolená na zotavenou. Ale že by se měla maminka dovolovat z práce, aby mohla porodit dítě? Nám jde o ryze symbolický akt a péči o naše děti bychom neměli označovat jako dovolenou, ale péči.“

Není to zbytečná blbost

02158808.jpeg

„Někomu se sice může zdát, že je to zbytečná blbost, čím se ti poslanci zabývají, ale já mám představu, že to může atmosféru ve společnosti opravdu změnit. Je to součást prorodinné politiky, která kromě praktických věcí teď opravdu může být prorodinná.“

Juchelka se prý hodlá za rodiny bít a terminologie nebo symboly, které jsou v 21. století už vyprázdněny, změnit. „Některé ženy na dovolené nejsou a navíc zažívají ztrátu ekonomické aktivity, sociálního kontaktu s ostatními a někdy mají i zdravotní problémy, jako je třeba poporodní deprese. Označovat to za dovolenou je až dehonestující.“

Poslanec Juchelka je podepsán i pod dalším návrhem, který má změnit výplatu rodičovského příspěvku. Tedy pokud se v rodině narodí třetí dítě v době, kdy matka pobírá příspěvek ještě na dítě druhé. K tomuto návrhu dala vláda neutrální stanovisko. „Mám velkou radost a jsem příjemně překvapený,“ dodává poslanec.

Podrobnosti si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru s poslancem Alešem Juchelkou.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.