Sociální dávky pro ženy na mateřské dovolené

30. červenec 2003
Vaše téma

Sousloví mateřská dovolená vzbuzuje u spousty žen nejenom velký odpor, ale možná i husí kůži. Jak ostatně ženy mohou potvrdit, že by šlo zrovna o dovolenou, tak to se říct asi ani v největším, největší fantazii, nedá. Vás ale zajímá spousta dalších věcí s mateřskou spojených a právě proto jsme tady my, abychom vám všechny nešvary v této oblasti ukázali a abychom na ně upozornili. Pomáháte nám v tom ostatně i vy sami. Mohou si ženy na mateřské dovolené přivydělávat a jaké sociální dávky jim nabízí stát. Souhrn informací připravil Jan Mišurec.

Ženy na mateřské dovolené si mohou přivydělávat. Jsou ale jistá omezení, říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová.

Kateřina Prejdová: Rodič si může přivydělat maximálně jeden a půl násobek životního minima, tedy 3480 korun. Tady je podmínka, že výdělečnou činnost musí vykonávat na území České republiky a musí zakládat účet na nemocenském pojištění nebo to může osoba samostatně výdělečně činná, pokud tak není, rodič ztrácí nárok na výplatu této dávky.

První dávkou, která vám bude vyplácena, je peněžitá pomoc v mateřství.

Kateřina Prejdová: Peněžitá pomoc v mateřství je dávka, kterou žena pobírá prvních 28 týdnů. Vyplácí se z nemocenského pojištění a činí 60 procent předchozího příjmu, maximálně ale může dosahovat 12898 korun. Žena může tuto dávku začít pobírat 8, maximálně 8 týdnů před porodem. A co je důležité, že může tuto dávku pobírat pouze v případě, že je nemocensky pojištěná a to minimálně 270 dní během posledních dvou let před porodem.

Po uplynutí 28 týdnů vám bude stát vyplácet rodičovský příspěvek.

Kateřina Prejdová: V současné době tento rodičovský příspěvek se vyplácí ve výši 2552 korun a na tuto dávku má nárok rodič, který pořádně, celodenně a osobně pečuje o dítě a to do čtyř let věku dítěte nebo do sedmi, je-li to dítě zdravotně postižené.

Čerpat můžete také další dávky státní sociální podpory.

Kateřina Prejdová: Ostatní dávky státní sociální podpory vyplácejí příslušné sociální odbory obcí s rozšířenou působností. Jako příklad můžeme jmenovat přídavek na dítě, sociální příplatek nebo příspěvek na bydlení. Všechny tyto dávky se odvozují podle příjmu rodiny. Co se týká přídavku na dítě, je to podle ročního příjmu, co se týká sociálního příplatku a příspěvku na bydlení, tak je to podle příjmu za kalendářní čtvrtletí.

Po narození dítěte máte nárok na porodné a to i v případě, že jste cizinka. Podmínkou je trvalý pobyt v České republice.

Kateřina Prejdová: Porodné je dávkou státní sociální podpory, je to jednorázový příspěvek, který souvisí s narozením dítěte. Vyplácí se matce a při jeho poskytování není důležitý příjem rodiny. Pokud se narodí jedno dítě, žena dostane 8450 korun, pokud jsou to dvojčata, 20280 korun, pokud jsou to trojčata, 50700, a v případě čtyřnásobné radosti je to 67600 korun.

Jednoduché to nemají ženy a děti, které u nás žádají o politický azyl, říká Dana Němcová z poradny pro uprchlíky.

Dana Němcová: Ženy, které vstoupí do azylové procedury jako žadatel a mají děti, pokud žijí v uprchlickém zařízení, tak prakticky je tam o ně postaráno co do ubytování, co do stravy. Mají právo na nezbytně nutnou zdravotní péči. Děti chodí do školy bezplatně a dostávají vlastně jenom kapesné, 12 korun dospělí a 6 korun dítě na den. Pokud opustí pobytové středisko, tak mohou požádat o finanční příspěvek Ministerstvo vnitra ve výši životního minima a může a nebo nemusí jim být přiznán.

Jak je to potom třeba s tím rodičovským příspěvkem, přídavkem na dítě a dalšími dávkami?

Dana Němcová: Až poté, co proběhne ten první rok řízení o přiznání nebo odepření azylu v České republice, tak mohou na rok na tyto dávky.

V nejhorší situaci jsou matky v některých zemích Afriky, kde neexistuje sociální pomoc od státu, říká ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.

Pavla Gomba: Sociální zabezpečení neexistuje, to znamená, že lidé nemají ani dávky v nezaměstnanosti, ani dávky vlastně mateřské ani žádný důchod starobní a v podstatě je to opravdu na lidech samotných, aby se o sebe postarali. Dá se říct, že ten systém je velmi těžký pro lidi a to je taky jeden z důvodů, proč vlastně tam působí mnoho mezinárodních organizace včetně UNICEF a těmto lidem pomáhá. Jedním z programů UNICEF, který se snaží zvýšit vlastně takovou ekonomickou soběstačnost obyvatel, je program tak zvaných mikrokreditů, který spočívá v tom, že ženy dostanou částku, která pro nás není vysoká, je třeba dva - tři tisíce korun, ale tahle částka jim umožní například koupit místo na trhu nebo zakoupit kousek pole, kde vlastně už můžou provozovat nějakou výdělečnou činnost a tím jsou zajištěny nejen ony, ale i jejich děti a celá jejich rodina.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jmi
Spustit audio

Více z pořadu