Jste pro domácí porody?

5. září 2013
Radiofórum

Ústavní soud zrušil minulý týden trest pro prezidentku Unie porodních asistentek Ivanu Königsmarkovou, který jí hrozil za údajné chyby při domácím porodu, po kterém zemřelo dítě. Nález soudu bude mít obecně vliv na domácí porody u nás.

Právo žen v Česku rodit doma s porodní asistentkou bude 10. září projednávat také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Reaguje tak na stížnost dvou matek, které si přály rodit doma, ale nebylo jim to umožněno.

V současné době hrozí porodním asistentkám za vedení domácího porodu pokuta až milion korun v případě, že nesplní velice přísné podmínky.

Většina lékařů zastává názor, že při domácím porodu vystavují ženy sebe i dítě příliš velkému riziku.

Jaký je váš názor na domácí porody? Měly by mít ženy právo se rozhodnout, kde chtějí rodit? Jakou máte zkušenost s porodní péčí u nás? Napište nám svůj názor na náš Facebook!

Hostem Petra Schwarze bude po 19. hodině gynekolog a porodník Alexandr Barták.

O tématech Radiofóra můžete diskutovat i vy. Stačí vyplnit náš formulář.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.