Jsme svědky toho, že se přes média vede válka policistů, komentuje Petr Hartman prohlášení ÚOOZ

20. červen 2016

Podle Jiřího Komárka, šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Komárek to řekl České televizi. Odmítl se ale obrátit na policejní inspekci, protože jí nevěří. Ta se prý snažila v nedávné kauze Vidkun, v níž figurují i vysoce postavení policisté, proniknout do policejního spisu.

„Sněmovnímu výboru pro bezpečnost chce Komárek říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta. O svolání výboru chce právě Robert Šlachta požádat,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus analytička Jana Klímová.

Jak to souvisí s kauzou Vidkun?

„Právě Jiří Komárek byl detektivem, který na olomoucké kauze Vidkun pracoval. Jde o případ, v němž ÚOOZ spolu s olomouckými žalobci udělali velký zátah v Olomouci už loni v říjnu. Zatkli přitom dva vysoce postavené policisty - šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje a jeho náměstka Karla Kadlece," říká Klímová.

Detektivové tehdy přišli na prohlídky kanceláří i na policejní prezidium, konkrétně k tehdejšímu šéfu celorepublikové kriminálky Milanu Pospíškovi. I když ho police pak z ničeho neobvinila, dobrovolně odešel do civilu. Vše se točilo kolem podezření právě z úniku informací o vyšetřovaných hospodářských kauzách a jejich možného ovlivňování.

„Co bylo ale také důležité, detektivové kromě policistů zatkli i vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. Toho obvinili z korupce, vyšetřování ale dodnes pokračuje,“ podotýká Klímová.


Je velmi zvláštní, že pokud tito policisté tvrdí, že mají nějaké důkazy, které svědčí o masivním úniku informací a o tom, že jsou do toho zapleteny policejní špičky, tak proč to neřeší jiným způsobem a snaží se to takto ventilovat přes veřejnost? Petr Hartman

Vyřizování zpráv přes média

„Jsme svědky toho, že se přes média vede válka policistů,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Sám končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta chce sněmovnímu výboru pro bezpečnost prezentovat informace o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí. Pokud skutečně takové informace má, není divné, že s nimi přichází až teď?

„Nevíme, zda má nějaké relevantní důkazy, které by mohly sloužit k tomu, aby mohl být někdo obviněn – aby mohlo být zahájeno trestní stíhání, případně vyšetřování tak, aby to doběhlo do stádia obžaloby,“ komentuje Hartman situaci s tím, že si Šlachta nemůže stěžovat, že by ho státní zástupci nechtěli podporovat ve vyšetřování.

Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Hartmanem ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

autor: msp
Spustit audio