Jsme blízko objevu vakcíny proti rakovině? Nejspíše ano, tvrdí imunolog

3. říjen 2016

Dokáže lidský imunitní systém vyléčit rakovinu? Pravděpodobně ano, tvrdí imunolog Caetano Reis e Sousa z Institutu Francise Cricka v Londýně. Tam se vědci usilovně snaží přispět k objevu vakcíny proti různým druhům rakoviny.

Tato vakcína by se v budoucnu mohla podávat nemocným jako léčivá látka, která by posílila přirozené schopnosti imunitního systému tak, aby se vyrovnal s nežádoucím vetřelcem, třeba právě s rakovinou. Důležitou roli zde hrají tzv. dendritické buňky.

„Dendritické buňky jsou bílé krvinky, takže jsou součástí systému, který chrání náš organismus před infekcí a rakovinovým bujením. Dokáží rozpoznat a zachytit situaci, kdy se do našeho těla dostane infekce nebo dojde k bujení,“ vysvětluje vědec.

V takovém případě vyšlou tyto buňky bílým krvinkám výzvu, aby zničily tohoto nevítaného útočníka, dodává.

„Různé druhy rakoviny jsou většinou genetického původu. Každý z nás nosí v sobě genetickou informaci, která se přenáší na další generace. Součástí její struktury je i schopnost buněk se bránit nebo dělit,“ pokračuje Reis e Sousa.

A protože je rakovina porušenou regulací dělení buněk, ty se začnou dělit a nerespektují signály, které dělení zastavují.


„Pokud dendritické buňky dobře dělají svou práci, pak zburcují imunitní systém a dají mu vědět, že je tam rakovina,. Bíle krvinky se jí zkouší postavit, ale rakovina jim v tom zabrání tak, že zablokuje aktivitu bílých krvinek signály, které vyšle molekulám. A právě se pracuje na vývoji léku, který by zabránil rakovině se takto chovat.“

„Imunita pravděpodobně dokáže vyléčit rakovinu, a u mnoha lidí se to také nejspíše stává,“ tvrdí vědec. „To znamená, že jejich imunitní systém včas odhalí, že začalo rakovinové bujení a tento nežádoucí proces zastaví.“

Takový člověk nemá žádné klinické příznaky, dokonce ani nemusí vědět, že měl v těle rakovinové buňky, a že je jeho imunita dokázala eliminovat. „Někdy je ale rakovina chytřejší než imunitní systém, a najde si cestu, jak uniknout útoku imunity.“

„Díky novým poznatkům o dendritických buňkách vyvíjíme nové léky, které uvolní proces, kterým se nádor prosazuje vůči imunitnímu systému, což umožní bílým krvinkám nádor vyhladit,“ popisuje celý mechanismus nových preparátů imunolog.

Imunoterapie je pro tyto účely velmi vhodná. „Je to jakákoli strategie, která využije imunitní systém k tomu, aby účinně léčil. A jedním z příkladů je vakcinace, tedy očkování.“

„Příkladem úspěšného očkování, které bylo vyvinuto v poslední době, je vakcína proti papillomaviru, který úspěšně brání rakovině děložního čípku. V současné době probíhá další výzkum, který přímo míří na dendritické buňky s cílem léčit rakovinu, a ty jsou ve fázi testování,“ shrnuje Caetano Reis e Sousa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.