Josef Opatrný: Dokud bude Maduro zaručovat armádě zázemí, nezáleží, kolik stovek tisíc lidí přijde na demonstrace

10. duben 2019

Josef Opatrný patří mezi přední české odborníky soustředěné na iberoamerické oblasti. V době komunismu se díky spřátelenosti socialistických zemí zaměřil na Kubu. „Archívy tam byly dostupné a mohl jsem si dělat a zjišťovat, co jsem chtěl,“ říká.

„Byl jsem během komunismu na Kubě pečený, vařený, protože tam nikdo nechtěl jezdit,“ vzpomíná. „Je to krásná země a Kubánci jsou skvělí lidé.“

Josef Opatrný je  historik a iberoamerikanista, od roku 1990 vedoucí Střediska ibero-amerických studií (SIAS) Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Specializuje se na novověké dějiny Latinské Ameriky, zejména Kuby, a také na dějiny Spojených států amerických, především indiánské války v USA v 19. století. Absolvoval řadu přednáškových pobytů na univerzitách v Mexiku, Francii, Polsku, a zejména Španělsku, kde byl oceněn prestižním Řádem Isabely Kastilské, a vedle toho je přidruženým členem Fóra pro studium Kuby Univerzity ve Wolverhamptonu.

„Na Kubu jsem vozil mýdla, smetáky, ponožky a nevím, co všechno. Jednou jsem vezl i náhradní díl k žigulíku. Vážil snad metrák. A nazpátek jsem na oplátku vozil metráky knížek. Věnuji se 19. století a oni měli v antikvariátech naprosté poklady. Prodavači už mě časem znali, říkali mi ‚Checo loco’, bláznivý Čech. A schovávali mi knihy. Po roce 1990 se to změnilo, protože Česká republika začala být pro režim arcinepřítel.”

Podpora armády

V současnosti patří mezi nejpalčivější ekonomické a kulturněpolitické otázky dění ve Venezule, na kterou se Opatrný rovněž soustředí. Nicolás Maduro je prezidentem země od roku 2013 a nastolil ve Venezuele velmi tvrdý diktátorský režim.

Na Kubě mi říkali bláznivý Čech.
Josef Opatrný

„Maduro neodstoupí. Bude se držet zuby nehty. Bude se držet po dobu, kdy ho bude podporovat armáda. A ta ho bude podporovat, dokud se bude mít nejlépe ve své historii. Armáda nekontroluje jen vojenské záležitosti, ale kontroluje také politiku, ekonomiku a obchod s drogami. Dokud jí to bude Maduro zaručovat, nezáleží, kolik stovek tisíc lidí přijde na demonstrace. Tím spíše, že má kubánské poradce,“ vysvětluje.

Kdykoli jdou děti 1. září do školy, vzpomenu si na matky v Beslanu, říká Josef Pazderka

Novinář Josef Pazderka

Novinář a reportér Josef Pazderka působil téměř deset let v Rusku a poté v Polsku jako zahraniční zpravodaj České televize. Pozici ale změnil a nyní je šéfredaktorem Aktuálně.cz. 

Skandál sám o sobě

Profesor, který získal řadu ocenění za svou práci, nevnímá současný vztah a postoj Spojených států vůči jižním zemím za zarážející.

„Jsem historik a sleduji tento vývoj už 200 let zpět. Přístup nejen Spojených států, ale i jiného světa vůči latinské Americe je skandál sám o sobě. Je mi líto, co provádí prezident Trump. Nejsem podporovatel Hillary Clintonové, to by bylo ještě horší. Ostatně, pokud se budeme bavit o přistěhovalcích, tak za Obamy bylo vystěhováno více Latinoameričanů než doposud za Trumpa.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se více o politické situaci v Jižní Americe, ale také o vztazích jejích států s USA.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související