Josef Kašpar: Začíná konkláve, které zvolí papeže

12. březen 2013

Ve svatopetrském chrámu se dnes dopoledne konala slavnostní mše „Pro eligendo pontifice“, která tradičně předchází konkláve. 115 kardinálů se uzavře za branami Sixtínské kaple v 16:30 a pak by mělo dojít k prvnímu hlasování. V tom případě výsledek hlasování bude oznámen okolo 20. hodiny večer.

Nedá se ale vyloučit, že dnes ještě k hlasování nedojde. Neoficiální zprávy stále hovoří o dvou favoritech – milánském arcibiskupovi Angelu Scolovi a arcibiskupu Odilo Schererovi z brazilského Sao Paulo. Některé deníky dokonce hovořily o tom že Scola již disponuje 45–50 hlasy. Ke zvolení je zapotřebí dvou třetin, tj. alespoň 77 hlasů.

Marco Tosatti, jeden z největších italských znalců Vatikánu ale ve svém blogu dnes dopoledne napsal, že kardinál Scola se proti těmto zprávám ostře ohradil a dodal údajně, že zprávy o tom, že hledá hlasy, jsou pro něj urážlivé. Pravdu o tom se dozvíme patrně až po mnoha letech.

Větší důvěryhodnost spíše budí další zprávy tisku o tom, že při včerejší kongregaci Ratzingerův státní tajemník kardinál Tarcisio Bertone protestoval proti tomu, že se na veřejnost dostal obsah jeho zprávy o vatikánské bance IOR. Podezření bylo vůči jednomu latinskoamerickému kardinálovi, který se prý ohradil. Jenže Bertone přednesl pouze ústní zprávu, takže podezření je, že bez ohledu na přísná bezpečnostní opatření někdo jeho slova natáčel. A nemusel to být ani žádný kardinál.

Takže přes oficiální ujišťování, že mezi církevními hodnostáři panuje maximální shoda, je zjevné, že problémy nebyly zcela vyřešeny. Zdá se také, že ne všichni kardinálové byli Bertoneho vysvětlením událostí v bance přesvědčeni.

Na závěr dnešní dopolední mše děkan kardinálského kolégia Angelo Sodano, který se pro vysoký věk konkláve nezúčastní, požádal ostatní hodnostáře církve, aby „dali církvi a světu co nejrychleji dobrého a spolehlivého pastýře“.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio