Josef Kašpar: O Berlusconim veřejně

1. listopad 2013

Imunitní výbor italského senátu ve středu rozhodl, že hlasování o tom, zda Silvio Berlusconi bude zbaven parlamentního mandátu, bude veřejné a nikoliv tajné.

Je to další porážka magnátových stoupenců, kteří doufali, že při tajném hlasování by se někteří senátoři mohli rozhodnout ho nakonec zachránit. Hlasování skončilo těsně 7 proti 6. A proti Berlusconimu hlasovali i senátoři Demokratické strany, která je koaličním spojencem ve vládě Enrica Letty.

Magnáta i jeho stoupence to velmi pobouřilo a tentokrát k tomu mají jisté důvody. Doposud se o osudu odsouzených poslanců či senátorů vždy rozhodovalo při tajném hlasování. Tentokrát ale stoupenci opozičního hnutí „5 hvězdiček“ bývalého komika Beppe Brilla navrhli, aby hlasování bylo veřejné.

A Demokraté se k návrhu připojili z obav, že by je pak Grillo mohl před celou zemí obviňovat z toho, že Berlusconiho sice na oko odsuzují ale ve skutečnosti brání. Stoupenci Berlusconiho ale prohlašují, že se jedná o rozhodnutí proti jedné osobě – jejich politickému leaderovi, ve snaze ho definitivně likvidovat a že se tím pozice vlády zeslabila.

Je pravděpodobné, že magnát a jeho lidi nasadí v senátu obstrukční taktiku ve snaze celou proceduru zpomalit. Je ale velmi nepravděpodobné, že by se jim podařilo rozhodnutí zabránit. K hlasování by mělo dojít v polovině listopadu. Problém ale už není samotný osud magnáta. Proti němu jsou vedena další trestní řízení, ve kterých bude se vší pravděpodobností odsouzen. Problém je v tom, že Itálie se musí opět zabývat jeho osudem a energie a čas vlády jsou často absorbovány potyčkami o jeho osobě, v době kdy se v zemi hromadí stále nové sociální problémy.

V těchto dnech se všechna média pozastavují nad tím, že Španělsko vychází z krize, která v Itálii pokračuje. A zdůrazňuje, že zásluhu na tom má především politická stabilita Madridu. Naděje na něco podobného v Římě jsou prozatím velmi slabé.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio