Johnson rozjíždí kampaň, volby budou do konce roku, míní český velvyslanec ve Velké Británii

28. srpen 2019

Britská vláda zřejmě požádá královnu, aby v září přerušila zasedání parlamentu. Poslanci by tak neměli čas schválit další zákony a zabránit tvrdému brexitu.

„Znamená to zvýšenou pravděpodobnost odchodu Velké Británie bez dohody,“ konstatuje v Interview Plus český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka, který si všímá i padajícího kurzu libry.

Aktualizováno: Britská královna Alžběta II. schválila plán vlády přerušit ve druhém zářijovém týdnu zasedání parlamentu, a to až do 14. října. V prohlášení to oznámil královnin poradní sbor, který se dnes scházel na zámku Balmoral ve Skotsku.

Čtěte také

Britský premiér Boris Johnson odmítl kritiku, že by přerušení jednání parlamentu bylo urážkou demokracie. Popřel, že by chtěl poslancům bránit v narušení jeho brexitových plánů. Před klíčovým unijním summitem 17. října prý bude na debatu dostatek času.

Podle vlády nejde o nic jiného než o ukončení parlamentního zasedání, které trvá už dva roky, jak ale Sečka podotýká, obvykle je rok jeden. „Je zde nová vláda, která má právo předstoupit před parlament a předložit svůj pohled na to, co chce dělat, a seznam zákonů k projednání,“ přibližuje vládní pozici velvyslanec.

Zároveň připouští platnost argumentů opozice, podle které kabinet omezuje možnost poslanců přijít s vlastní iniciativou, a tak rozhodnutí vlády oddálit, nebo blokovat.

Předvolební bluff?

Dolní sněmovna se znovu sejde 3. září a následně by mělo dojít k formálnímu vyhlášení přerušení jednání.

Čtěte také

„Do 9. září ale bude ještě šest dní a stát se může celá řada věcí. Někteří konzervativní poslanci mohou podpořit opozici a hlasovat o nedůvěře vládě,“ spekuluje Sečka.

Britská vláda se v parlamentu opírá o většinu jediného hlasu, s níž si podle českého velvyslance, nemůže dlouhodobě vystačit. Kroky a prohlášení premiéra Johnsona tak prý mají dva adresáty – Evropskou unii a domácí publikum.

„Je to politik a zkouší všechny možné metody a cesty. To, že někdy může ve vyjednávání blafovat, to je taky zřejmé,“ poznamenává s tím, že skutečným zájmem obou stran je dohodnout se.

Boris Johnson rozjíždí něco jako předvolební kampaň. Má se za to, že volby budou do konce roku.
Libor Sečka

Naše partnerství neskončí

Nestabilita spojená s brexitem přináší podle velvyslance problémy českým firmám, které se budou muset připravit na nové podmínky. Ty jsou dnes ale známé jen zčásti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý telefonoval se svým britským protějšem. Ten ho prý uklidnil, že se nemusí „obávat o osud našich lidí ve Velké Británii, ani o byznys našich firem.“

Je to britský premiér, kdo dává své slovo. Já mu věřím.
Libor Sečka

„Volný pohyb osob asi přestane fungovat, to ale nesouvisí s tím, jaká budou práva našich občanů. Britská vláda – i ta předchozí – několikrát zdůraznila, že práva našich občanů a podmínky, které mají, zůstanou zachovány,“ ubezpečuje velvyslanec.

Nic se prý nezmění ani na strategickém ekonomickém partnerství, zřejmě ale začnou celní kontroly na hranicích. „V nejhorším případě dojde ke krátkodobému narušení dodávek. To neznamená, že by se měl snížit vzájemný obchod,“ zdůrazňuje s tím, že Česko má s Velkou Británii velký obchodní přebytek.

Proč Britům tolik vadí tzv. irská pojistka? A hrozí rozpad Spojeného království? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

Související