Johnson představuje takovou hrozbu, že mu nevěří ani vlastní bratr, tvrdí britští labouristé

6. září 2019

Boris Johnson musí vstřebat další citelný zásah do svého úřadování na postu premiéra. Jeho bratr Jo Johnson oznámil, že odejde z funkce poslance a ministra. O situaci píše deník The Guardian.

Čtěte také

Bratr šéfa kabinetu zdůvodnil svůj krok neřešitelným napětím, které cítil při rozhodování, zda zůstane loajální vůči rodině nebo dá přednost národnímu zájmu.

Rozhodnutí zaskočilo premiéra i Konzervativce a odchod mladšího z bratrů mohou podle listu využít labouristé. Členka parlamentu za stranu Jeremyho Corbyna Angela Raynerová už se do předsedy vlády opřela. Johnson prý představuje takovou hrozbu, že mu nevěří ani vlastní bratr, uvedla.

Johnsonův odchod přišel uprostřed řady dalších rezignací od konzervativních poslanců, kteří jako důvod nejčastěji zmiňovali rozpolcení členů ve straně. Premiér na odchod svého bratra reagoval skrze tiskového mluvčího, kdy Jo Johnsonovi poděkoval za jeho službu, ve které se prý prokázal jako skvělý, talentovaný ministr a fantastický poslanec.

To nebyl dobrý start, Borisi! Píše se v titulku komentáře dnešního vydání deníku New York Times. Ukázalo se, že britské vládnoucí instituce jsou odolné vůči zmatku a jízlivosti, které nový premiér vnesl do politiky.

Populismus byl (asi) nutný

Sklouznutí k Johnsonovu populismu se možná v Británii v boji o brexit nešlo vyhnout, ale jeho úvodní útok na pramáti všech parlamentů byl rozhodně odražen.

Čtěte také

Boris Johnson se zachoval jako podle hodně ohmatané příručky politického boje. Manipulováním s pravidly, zvyklostmi a procesními postupy britské politiky se snažil posbírat síly v parlamentu a vlastní straně a manévrovat směrem k předčasným volbám.

Jenže na rozdíl od amerického prezidenta Trumpa s garantovanými čtyřmi lety v Bílém domě, nebo populistům v Polsku a Maďarsku s parlamentní většinou za zády, zůstal Boris Johnson zablokovaný. Alespoň pro tuto chvíli. A to samotným systémem, který se snažil obehrát.  

Nebudou peníze na dálnice?

Zajímavý článek je také v dnešních polských novinách Rzeczpospolita. Podle deníku může brexit opozdit výstavbu dálnic v Polsku. Krize ve Velké Británii totiž paralyzuje jednání o víceletém finančním rámci pro rozpočet Evropské unie na roky 2021 až 2027.

Jestli se nejistota kolem setrvání nebo odchodu Británie z Unie ještě potáhne třeba ještě rok, nebude kde brát peníze do fondu soudržnosti, ze kterého se projekty v členských zemích platí. To je varování i pro Česko. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.