John Kerry zahajuje kampaň

8. červenec 2004

Kandidát Demokratické strany John Kerry v úterý ukončil nezvykle dlouhou dobu nejistoty a váhání, která trvala řadu měsíců a kdy nebylo vůbec nic známo o tom, s kým chce vlastně vyrazit proti republikánům do boje o Bílý dům. Nakonec se ale rozhodl a vybral si jako svého zástupce - vice-prezidenta - svého ještě nedávného protivníka v primárních volbách, senátora Johna Edwardse.

Pozorovatelé americké politické scény na tento okamžik dlouho čekali a nyní se pochopitelně přou, zda to byla dobrá volba a snaží se odhadovat naděje demokratů na vítězství.

Senátor Edwards je totiž mladší než Kerry a představuje podstatně jiný typ politika. Ve vystupování je obratnější a výmluvnější a přitahuje tak zřejmě docela jiný okruh voličů. Když oba senátoři stáli proti sobě v primárkách, byl rozdíl mezi nimi evidentní - ale asi není náhoda, že voliči pak dali přece jen přednost Kerrymu jako člověku zkušenému a relativně lépe připravenému na úřad prezidenta, i když na první pohled vypadal vedle Edwardse poněkud suchopárně. A z téhož důvodu teď jeho jmenování pozorovatele překvapilo.

Edwards má nepochybně větší charisma než Kerry, je také největším oblíbencem členů strany a řečník je to nepochybně vynikající. Bývá proto někdy přirovnáván ke Clintonovi, který se také vždycky dovedl skvěle vyjadřovat. Je pravděpodobné, že Edwards získá demokratům hlasy zejména z jižních států a menších měst - tedy z prostředí, odkud sám pochází a mohl by tak dobře doplňovat Kerryho, který naopak přirozeně reprezentuje hlavně obyvatele průmyslových velkoměst na severovýchodě Spojených států.

Geografické rozdíly a odlišný styl osobností jsou v amerických volbách důležité, i když Edwards a Kerry mají zároveň velmi mnoho společného. Oba jsou povoláním právníci a nyní slouží jako senátoři. Oba chtějí zastupovat tzv. střední třídy. A politicky mají téměř identické názory.

Ve středu zahájili společnou kampaň a první velkou "tůru" po pěti státech americké unie. Středem pozornosti v jejich volební kampani bude samozřejmě domácí politika, především vnitřní americké hospodářské problémy, jako jsou relativně vysoká nezaměstnanost anebo různé potíže ve zdravotnictví a školství, ale nevyhnou se ani zahraničně politických otázkám a dá se očekávat, že tam budou kritizovat prezidenta Bushe hlavně za válku v Iráku.

Jak poznamenal John Edwards, Amerika potřebuje prezidenta, který svět "povede a nebude jej jen zastrašovat".

Prezident Bush, který byl náhodou ve středu v Severní Karolíně, Edwardsově domovském státě, oznámení jeho nominace na vice-prezidenta formálně přivítal a prohlásil, že se "těší na dobrý a náročný kontest". A přední republikáni už naznačují, že budou poukazovat na Edwardsovu "nezkušenost" a tedy i neschopnost vést zemi v době krize.

Podle prvních průzkumů veřejného mínění se však zdá, že se John Kerry nakonec ve výběru svého nejbližšího spolupracovníka rozhodl dobře nebo alespoň neudělal žádnou fatální chybu. Galupův ústav spolu s televizí CNN tvrdí, že jmenování Edwardse jako kandidáta na vice-prezidenta schvalují dvě třetiny amerických voličů. Stejný počet z nich ovšem zároveň dodává, že tento výběr nijak neovlivní to, jak budou v listopadu hlasovat.

Takže jsme opět na začátku, šance se zdají zatím vyrovnané a všechno vypadá na velmi dlouhý zápas. Tak jako Al Gore byl důležitým členem vlády Billa Clintona a jako je nyní Dick Cheney nepřehlédutelný v týmu George Bushe, působí Johnové Kerry a Edwards jako dvojice, která by mohla dobře spolupracovat, pokud jim ovšem k tomu dají mandát američtí voliči.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.