Jiří Stránský: O koních a lidech

20. prosinec 2018

Dobrý den všem – od rána do rána, a to mě v posledním adventním týdnu obzvlášť těší. I proto, že nemusí pospíchat ani ti, kteří mě chtějí slyšet osobně. Jako že to povídání je jen mezi námi. A že je Český rozhlas Plus na ty, co mě poslouchají, a tedy i na mě, několikanásobně hodný.

Jiří Stránský: Jak a proč si Babiš s Kunderou padli do oka

Milan Kundera: Umění románu

V sobotu 10. listopadu jsem s potěšením sledoval, jak premiér oznamoval nejen Paříži, ale i všem Čechům, jak nabídl Milanu Kunderovi české občanství.

Předminulý týden jsem málem zapomněl, že se v pražské „Outůaréně“ bude konat ONO finále, a na vlastní zvědavé oči jsem viděl, že málem přes noc se kolbiště Mistrovství světa ve florbalu na tři a půl dne (pomineme-li noci a časná rána) proměnilo v předpisové podloží Světového mistrovství družstev i jednotlivců o titul v parkurovém skákání…

A ještě jsem poslední slovo nedopsal, a už jsem věděl, jaké že se dopouštím chyby: že jsem v pravou chvíli nenapsal, že ono jmenované Světové mistrovství světa družstev i jednotlivců v parkurovém skákání se netýká žen a mužů, ale i koní.

Kdysi jsem napsal Zdivočelou zemi (cosi jako román o dvou dílech a málem devíti stech stranách), abych usvědčil komunisty, co všechno nalhali o sudetských nacistech (jinak jim neřekli), kteří ještě nedávno žili společně s Čechy a Moraváky v Brně a Karlových Varech a Liberci a Chebu a Ústí, aby aspoň pár těch, jejichž svědectví se báli, mohli ještě včas pozabíjet.

Jiří Stránský: Zdivočelá země? A co tu ještě pohledávám

Jiří Stránský

Je to horší, než jsem čekal, ale pořád to zvládám, i když to trvá o dost dýl i proto, že mi přibývají zvědavosti. Ne moje. Tím to je zajímavější.

Tehdy (v polovině května 1945) mě otec poslaný na Horu Svatého Šebestiána vzal s sebou, abych si zapamatoval, kdo všechno si nás všiml. Pak jsme s Hynkem Bočanem o tom napsali 45 dílů a další 2-4 filmy, a Hynek to natočil.

Předsedou pražské Národní rady byl totiž prof. Albert Pražák, který – jak o tom později vyprávěl – byl otrokem Smrkovského užvaněnosti, přestože Smrkovský byl za komunisty jen Pražákovým prvním náměstkem.

Musel jsem to napsat: v čase, kdy Andrej Bureš ani neví, jestli všechno to vyptávání ze strany EU vůbec ustojí, a kdy se toho o něm ví čím dál víc, včetně všech možných hlášení, kolik zničil zemědělských půd, aby… Radši ne – musím se přiznat, že za taková oznámení mi soudruh Bureš nestojí.

autor: str
Spustit audio