Jiří Pehe: Jak může Milion chvilek zvýšit tlak na Babiše

11. prosinec 2019

V Praze proběhla další demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), organizovaná spolkem Milion chvilek pro demokracii.

Zdánlivě se příliš nelišila od těch předchozích, ale ve skutečnosti na ní zazněly některé nové požadavky, které mohou být pro Babiše mnohem větším problémem, než jsou výzvy k jeho odchodu.

Čtěte také

Zatímco případné odstoupení z funkce může v obecné rovině Babiš odmítat s tím, že má ve světle volebních výsledků potřebnou legitimitu vládnout, a v podobě podpory sociální demokracie a komunistů i potřebnou sněmovní podporu, bude mít velké problémy odrážet rostoucí tlak občanské společnosti, aby neignoroval výsledky auditu Evropské komise.

Ten, jak známo, došel k závěru, že je český premiér v konfliktu zájmů, protože se dostatečně neodstřihl od jím vybudovaného podnikatelského impéria Agrofert, a požaduje, aby Česká republika vrátila 280 milionů korun.

Je důležité, že na demonstraci, jejíž část byla přenášena Českou televizí, jasně zaznělo, že pokud se Babiš podřídí doporučením auditu a neoprávněně získané peníze vrátí, může oněch 280 milionů být použito na dotace pro jiné české podniky. Pokud ne, Česká republika je definitivně ztratí, což jen zvýrazní, že Babišovi jde jen o Babiše.

Změnit povolební aritmetiku

Stejně důležité byly výzvy, aby české úřady až do vyřešení Babišova konfliktu zájmů přestaly vyplácet dotace Agrofertu i z domácího rozpočtu.

Čtěte také

Novým prvkem ve strategii Milionu chvilek pro demokracii byl i pochod na Hlavní nádraží, kde demonstrující rozdávali letáky vysvětlující Babišův konflikt zájmů. To může mnoho lidí, kterým jsou protesty zatím lhostejné, sice iritovat, ale protesty to činí více akčními a propojenými se zbytkem společnosti. Doposud se totiž odehrávaly v jakémsi mírně festivalovém duchu jen na vyhrazených prostranstvích.

Na sociálních sítích se objevily dotazy, proč místo Hlavního nádraží nezamířili protestující k Úřadu vlády, nebo na Hrad. Kupříkladu bratislavské demonstrace organizované hnutím Za slušné Slovensko měly obvykle pokračování v podobě pochodu před budovu slovenského parlamentu.

Vývoj okolo Babiše bude mít svoji dynamiku, a zejména na konci dvouměsíční lhůty, kterou Evropská komise České republice dala na řešení závěrů auditu, se jasně ukáže, zda Babišovi jde více o Českou republiku, nebo o sebe. Jasnější stanovisko bude muset zaujmout i prezident Zeman, který zatím stejně jako Babiš okolo závěrů auditu mlží s odkazy na to, že ještě není nic konečného.

Čtěte také

Pokud ani dění okolo auditu s Babišem a Zemanem nepohne, nabízí se kromě údernějších a pravidelnějších protestů i možná politizace hnutí. Podobně jako na Slovensku, kde se část občanských aktivistů rozhodla jít do politiky.

I když Milion chvilek pro demokracii zatím doufá, že se mu podaří přimět české demokratické strany k jednotnému postupu, je otázkou, zda současné strany mohou k sobě znovu přitáhnout voliče, kteří od nich utekli.

I na poslední demonstraci Milionu chvilek pro demokracii zaznělo, že podle průzkumů až třetina voličů ANO podporujehnutí  jen proto, že nevidí alternativu. Politická iniciativa zrozená z hnutí, které dokáže dostat na náměstí statisíce lidí, by možná takovou alternativou byla.

Jiří Pehe

A k dosažení toho, oč Milion chvilek usiluje, tedy odchodu Babiše a obrody české politiky, by nutně nemusela volby vyhrát. Stačilo by, aby k sobě přilákala takové množství voličů, které změní povolební aritmetiku, až se bude formovat příští vláda.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.