Jiří Pehe: Hrad si zprivatizoval oslavu výročí republiky

24. říjen 2018

Vrcholem oslav 100. výročí založení Československa bude stejně jako při méně kulatých výročích hradní ceremonie, při které prezident pronese projev a udělí státní vyznamenání.

Prezidenti měli od roku 1989 vždy tuto ceremonii víceméně ve vlastní režii, což občas vedlo ke kontroverzím - zejména ohledně toho, koho vyznamenali a koho ne.

Jan Macháček: Důstojná účast na oslavách

Vstoupíte-li do areálu Hradu od západu, z Hradčanského náměstí, pak z I. na II. nádvoří projdete Matyášovou branou

Oslav sto let československé samostatnosti se v Praze zúčastní francouzský prezident Emmanuel Macron i německá kancléřka Angela Merkelová.

Prezident Miloš Zeman ovšem ve srovnání se svými polistopadovými předchůdci v úřadu prezidenta každoroční připomínku založení republiky pojímá nikoliv jako akci, v níž má hrát pokud možno neutrální roli nejvyššího představitele státu, o jehož oslavu jde v prvé řadě, ale jako v podstatě soukromou akci.

Hrad v jeho podání si zprivatizoval do vlastních rukou jak výběr vyznamenaných, tak výběr pozvaných účastníků hradní ceremonie. Jakož i to, co prezident národu sděluje.

Jak už bylo řečeno, i oba polistopadoví předchůdci dávali občas průchod svým osobním preferencím, pokud jde o vyznamenané osobnosti. A neubránili se tomu, aby ve svých projevech neprezentovali svoje pohledy na českou historii i současné dění ve světě a se nedotkli politické situace u nás.

Zeman si vyřizuje účty s odpůrci

Ale Václav Havel i Václav Klaus se zároveň přitom drželi jistých obecnějších standardů a zvyklostí. Ani jeden by si nedovolil okatě vyznamenávat různé osobnosti jen kvůli tomu, že je podpořily při volbě prezidenta. A ani jeden by si nedovolil vyznamenat lidi, kteří byli více než zadobře s bývalým režimem v takovém počtu jako Zeman.

Zeman vyznamenává jen své sponzory a podporovatele, říká novinář k ocenění Michala Davida

Zpěvák Michal David přijme 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman prozradil několik jmen osobností, které vyznamená 28. října při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Mezi nimi je i zpěvák a skladatel Michal David. Je správné, že právě tento umělec převezme z rukou prezidenta vysoké státní vyznamenání?

A přitom je při samotné ceremonii ještě posadit vedle bývalých disidentů nebo pozůstalých po lidech, kteří s bývalým režimem bojovali.

Zatímco ani Havel, ani Klaus se samozřejmě nemohli úplně vyhnout kontroverzím, pokud šlo o vyznamenané, protože se vždy najde mezi vyznamenanými někdo, koho část veřejnosti neschvaluje, zachovávali oba protokolární neutralitu, pokud jde o seznam pozvaných hostů.

Jelikož při oslavě založení republiky máme co do činění se symbolikou státnosti, bylo vždy samozřejmé, že pozvaní budou všichni ústavní a významní političtí činitelé, stejně jako představitelé nejdůležitějších společenských institucí.

Petr Hartman: Nepozvání na Hrad, projev Zemanovy laskavosti nebo malosti?

Prezident Miloš Zeman

Projevit laskavost se dá různým způsobem. Podle mluvčího prezidenta republiky například tím, že někoho nepozvete na oslavu.

Zeman některé z těchto osobností nezve, a to zejména proto, že ho v minulosti kritizovali, nejnověji i proto, že ho nepodpořili při prezidentské volbě. Pozvánku tedy nedostali ani při 100. výročí jak někteří rektoři univerzit, tak někteří poslanci a senátoři.

Hradní mluvčí to zdůvodnil tak, že jde vlastně o laskavost, protože nepozvaným osobnostem nechce Hrad působit trauma. Nevyrovnali se prý se zvolením Zemana prezidentem.

To je ovšem prazvláštní logika. Tito politici jsou zvolení představitelé českého státu, o jehož oslavu jde. Jejich vztah k prezidentovi je druhotný. Mají plné právo se hradní ceremonie nezúčastnit, ale pozvánku by nepochybně měli dostat.

Jiří Pehe

Třetí rovinou privatizace této významné události do rukou prezidenta je jeho projev. Jak Havel, tak Klaus se snažili při vědomí, že jsou hlavami státu, nikoliv jen představiteli svých příznivců, mluvit v obecné rovině, jakkoliv se v jejich projevech samozřejmě zrcadlil jejich světonázor. Zeman si v projevech vyřizuje účty se svými odpůrci a uráží celé profesní skupiny, jako jsou novináři.

Bylo by velkým překvapením, kdyby se při 100. výročí jeho projev nesl ve více státnickém duchu. Můžeme snad jen doufat, že se vyhne vulgárním výrazům, které občas používá v živém rozhlasovém vysílání.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio