Jiří Leschtina: Programový předkrm trojkoalice? Zatím dobrý

13. prosinec 2020

Ze dvou rýsujících se koaličních bloků si momentálně může brousit zuby na vůdčí sílu opozice svazek Pirátů a STANu.

Snad právě preferenční zaostávání přimělo trojkoalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09, aby přidala do kroku a zveřejnila sedmnáct slibů coby stavebních kamenů společného programu.

Čtěte také

A nutno konstatovat, že ve srovnání se zatím spíše vágními prioritami uskupení kolem Ivana Bartoše v této fázi vyjednávání je Fialova trojkoalice konkrétnější, a tedy i více uchopitelnější.

Její „Ideová východiska spolupráce“ kromě očekávatelných obecností o odmítání oligarchizace politiky, dodržování litery i smyslu ústavy a podobně obsahují i jednoznačnější postoje a závazky, na kterých by bylo možné už leccos stavět.

Trojkoalice například slibuje vysokorychlostní internet po celém Česku do roku 2025, zavazuje se k výstavbě 40 tisíc bytů nebo 120 kilometrů dálnic. Chce navýšit podíl HDP do vzdělávání na průměr OECD. Nebo do vědy a výzkumu investovat během čtyř let dvě a půl procenta HDP.

Jistě, jsou to volební sliby, ke kterým se vyplatí přistupovat se zdravou skepsí. Ale přece jen v čase, kdy politiku víc než kdy jindy rozmělňuje ideová rozplizlost a alibismus, je tento programový předkrm docela osvěžující.

Konec euroskepticismu?

Čtěte také

Přímočaré jsou i teze o zahraniční politice. Trojkoalice chce navýšit výdaje na obranu na dvě procenta do roku 2025 a splnit tak závazek vyplývající z našeho členství v Severoatlantické alianci.

„Zabráníme vystoupení ČR z EU a pozici černého pasažéra v NATO,“ vzkazují Petr Fiala, Marián Jurečka a Markéta Pekarová Adamová budoucím voličům. Nechybí ani pasáž o připravenosti aktivně se podílet a ovlivňovat další směřování EU v oblasti bezpečnosti a prosperity.

Zatím to vypadá, že ODS, která se v minulosti nořila do vypjatějšího euroskepticismu víc, než by bylo pro občanskou a demokratickou stranu zdrávo, teď přibrzďuje a srovnává krok s budoucími spojenci. To je pochopitelný manévr. Vždyť mezi voliči ODS od jejího založení víceméně převládají racionální příznivci Evropské unie.

Boj o místa na kandidátkách

To všechno napovídá, že s programem rojkoalice až tak velké problémy mít nemusí. Pokud by něco mohlo zmařit předvolební vyjednávání, pak spíš sestavování kandidátek v krajích.

Již nyní se rýsují problémy v Praze, kde by měla vést kandidátku předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. To se nezamlouvá řadě pražských občanských demokratů. Například oblastní sdružení ODS na Praze 8 už odhlasovalo usnesení, ve kterém nesouhlasí s vyjednáváním o trojkoalici a požaduje svolání kongresu.

Občanští demokraté – na rozdíl od lidovců a topky – nejsou v bezprostředním ohrožení parlamentní existence. Předvolební koalice není pro ně otázkou přežití. A v části členské základny může ožívat syndrom kdysi mocné a dominantní strany a spolu s tím i úvahy, proč se dělit o volitelné pozice na kandidátkách se slabšími spojenci.

Jiří Leschtina

Pokud by skutečně takové rozpoložení nabývalo mezi občanskými demokraty na síle, pak ale také mohou ožít i vzpomínky na temnější stránku minulosti ODS. Kdy o místech na kandidátkách rozhodovali krajští bossové a strana byla spíš spolkem lidí, kteří si přes politiku zajišťovali přístup k veřejným penězům.

Autor je publicista

Spustit audio

Související