Babiš a celá vláda prokázali, že nejsou schopni zemi ochránit, kritizuje Fiala. S trojkoalicí chce vyhrát volby

4. listopad 2020

Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda v boji s koronavirem selhala, nepřipravila zemi na druhou vlnu pandemie a po skončení nouzového stavu by měla sněmovnu znovu požádat o důvěru. „Andrej Babiš a celá vláda prokázali, že nejsou schopni zemi ochránit,“ říká v Interview Plus.

„Když jsem na lodi, která se řítí na útes a kapitán ji vede špatně, tak je logické, že dělám vše pro to, aby ta loď nenarazila, a zároveň volám po tom, aby se vyměnil kapitán,“ připodobňuje Fiala.

Čtěte také

Pozastavuje se i nad tím, jak spolu komunikují premiér Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Ten chce zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která by prověřila postup vlády v řešení pandemie.

„Mně to připadá vrcholně absurdní. Nevím, jestli to budeme podporovat, ani teď nechci řešit vyšetřovací komisi. Chci pomoci lidem, abychom si poradili s pandemií, přenesli se přes nouzový stav a zachránili pracovní místa,“ deklaruje Fiala.

A dodává: „Příčina je v neschopnosti Andreje Babiše řídit vládu. Zabývá se micromanagementem, ale to nejsou úkoly předsedy vlády.“

Opozice ve sněmovně prosadila usnesení, že při opětovném hlasování o prodloužení nouzového stavu by vláda měla předložit nejen aktuální statistiky, ale i predikci dalšího vývoje a plánovaná opatření.

Čtěte také

„Chtěl bych vidět data, na základě kterých vláda dělá rozhodnutí, která nemají epidemiologické zdůvodnění. Uzavření prvního stupně základních škol má obrovský dopad na vzdělávání i na ekonomiku. Řada zemí s velmi přísnými opatřeními školy udržuje v chodu,“ upozorňuje Fiala.

Od vlády chce slyšet jasné slovo, za jakých okolností se děti do škol vrátí, a to především žáci 1. a 2. tříd. „Je to obrovská zátěž pro rodiče, ekonomiku i celou generaci, která nebude mít úplně odpovídající vzdělání. Nezapomeňme, že už to trvá skoro dvě pololetí,“ dodává exministr školství.

Měli jsme víc testovat

Česko se v minulých týdnech ocitlo mezi nejhoršími zeměmi v Evropě z hlediska šíření nákazy. Podle Fialy je to proto, že vláda dostatečně nezohlednila varovné signály a nepřipravila se na druhou vlnu.

Kdybychom v létě více testovali a trasovali, tak bychom možná dříve viděli varovné signály.
Petr Fiala

„Kdybychom v létě více testovali a trasovali, tak bychom možná dříve viděli ty varovné signály a mohli jednat lépe a přiměřeněji. Teď se k tomu ale nechci vracet, čelíme obrovskému problému, čísla nejsou dobrá a v počtech na milion obyvatel je na tom hůř jen Belgie,“ podotýká.

Čtěte také

„Od května jsme přišli s 22 konkrétními opatřeními, které stačilo schválit ve sněmovně. Že to vláda často nedělala, je pro mě nepochopitelné,“ říká Fiala.

Jako příklad uvádí návrh na prodloužení platnosti programu Antivirus C, který spočívá v odpuštění plateb odvodů na sociální pojištění: „Skončilo to koncem srpna, chtěli jsme to prodloužit na konce roku. Je to nachystané, funguje to, udělejme to. Vláda to odmítla.“

Nová naděje?

Fiala spolu s lídry KDU-ČSL a TOP 09 podepsal memorandum o společné kandidatuře v příštích sněmovních volbách. Upřesňuje, že strany do nich půjdou v koalici, budou tedy muset překročit hranici 15 procent pro vstup do dolní komory.

„Je to vyjádření vůle, která je výsledkem několikaměsíčních jednání. Vůle, že chceme jít do voleb společně a přinést lidem naději, že tu lze dělat rozumnou politiku, která nahradí populismus, prázdný marketing, fráze a lži,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Hnutí ANO podle profesora politologie sjednotilo levicové voliče, zatímco ti středopraví jsou rozptýleni mezi celou řadu subjektů, což není kvůli nastavení volebního systému výhodné. Cílit chce na lidi, kterým „záleží na demokratickém vývoji, respektování ústavy a ochraně svobody a chtějí rozumnou, odpovědnou a kompetentní politiku“.

„Tomuto voliči nabízíme silnou koalici, která je schopná ve volbách zvítězit. Chceme vyhrát a nabídnout něco, co překoná nevýhody volebního systému, rozptyl středopravé politiky a lidem přinese naději,“ uzavírá Fiala.

Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.