Jiří Leschtina: Pražská jistota den poté? Boj o primátora začíná a nic není rozhodnuto

7. říjen 2018

Po infarktovém sčítání výsledku komunálních voleb v Praze přišlo euforické ráno zejména pro Piráty, občanskou iniciativu Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Právě na půdorysu těchto třech uskupení se rozjíždí jednání o vytvoření nové koalice na pražském magistrátu.

Jakkoliv začátek provázejí silácká slova o vytlačení ODS a hnutí ANO do opozice, vyjednávání nebude jednoduché a může vyústit do různých konců.

Jaké jsou neznámé tohoto prvního dějství?

Je zcela přirozené, že při tak těsném výsledku má primátorské ambice pražský šéf Pirátů Zdeněk Hřib, stejně tak úspěšný vůdce iniciativy Praha sobě Jan Čižinský, jakož i šéf Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Jiří Pehe: Hnutí ANO se rýsuje Pyrrhovo vítězství

Volební štáb hnutí ANO v obchodním domě Kotva v Praze

Výsledky senátních i obecních voleb jsou do jisté míry neúspěchem pro hnutí ANO navzdory tomu, že je, čistě formálně, nejúspěšnějším stranickým subjektem jak v obecních volbách, tak v prvním kole voleb senátních.

Piráti z této trojice uspěli nejlépe, avšak právě Hrib se snesl na magistrát bez jakýchkoliv politických i komunálních zkušeností. Před čtyřmi lety kandidoval ještě jako nestraník za Piráty do zastupitelstva hlavního města Prahy, ale neuspěl.

Jan Čižinský má naproti tomu komunálních zkušeností na rozdávání. Čtyři roky působil jako starosta na Praze 7, kde nyní opět s přehledem vyhrál. Jeho hra vabank s odpoutáním od lidovců a úspěšným sběrem předepsaných více než devadesáti tisíc podpisů nemá v pražském politickém prostředí obdoby.

Pro předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila pak mluví jeho dlouholeté zkušenosti z vysoké politiky, a to jak z vlády, tak europarlamentu. Pospíšil zřejmě bude přistupovat k vyjednávání v duchu – buď primátora, nebo nic. Stěží si totiž lze představit, že by se spokojil z funkcí pouhého radního a vzdal se současného mandátu europoslance.

Vše zůstává otevřené

Není úplně jasné, jaké jsou či jak se vyvinou vztahy mezi Pospíšilem a dvojkou na společné kandidátce Hanou Marvanovou, reprezentující hnutí Starostů a nezávislých. Známá právnička a někdejší šéfka zaniklé Unie svobody je totiž známa někdy až urputnou zásadovostí, která ne vždy přispívá k uzavírání nutných kompromisů.

Petr Žantovský: ODS jako fénix z popela?

Zprava předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala, místopředsedkyně strany Alexandra Udženija, předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura, kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda a místopředseda strany Miloš Vystrčil oslavují

Občanská demokratická strana je podivuhodný úkaz na naší politické scéně. Jako první počátkem 90. let definovala sám pojem politického stranictví jako aktivní výraz společně sdílené a do praxe převáděné ideologie. To bylo dílo především prvního předsedy Václava Klause.

Koneckonců její nejznámější politický kousek, kdy svým chybějícím hlasem zařízla tehdejšímu ministerskému předsedovi a koaličnímu partnerovi Vladimíru Špidlovi povodňové zvýšení daní, možná dodnes děsí expremiéra ve snech.  

Bylo by překvapením, kdyby tři ambiciózní vítězové (a s Marvanovou čtyři) sestavili funkční koalici rychleji, než se šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda a lídr pražského hnutí ANO Petr Stuchlík vzpamatují. Nelze totiž předpokládat, že zrovna tihle dva, a hlavně Andrej Babiš v pozadí, budou přihlížet se založenými rukama. Pro Babiše by zřejmě jakýkoliv podíl ANO na vládě nad městem, třeba i formou tiché podpor,y byl přijatelnější než potupný odchod do opozice.

Apolena Rychlíková: Debakl levice a zmrtvýchvstání ODS

Petr Fiala

Když se zaměříme pouze na senátní volby, dá se dobře vidět postupující fenomén posledních let i na úrovni celostátní politiky. Levicové strany, nebo ty, které se za ně oficiálně vydávají, ČSSD a KSČM, jsou na ústupu. Ode dna se naopak odrazila ODS. Sociální demokraté drželi před těmito volbami v Senátu celých 25 křesel, ODS jen 10.

Bohuslav Svoboda už jednou výrazně zasáhl do pražských voleb. V roce 2010 dokázal vyšachovat tehdy vítěznou TOP 09 se Zdeňkem Tůmou a stát se primátorem. Ve spojenectví s ČSSD, která podřízla svého lídra Jiřího Dienstbiera.

Svoboda nyní v Praze volby – byť o chlup – vyhrál a z této pozice může úspěšně nahlodávat začínající vyjednávání. A tak pár hodin po vyhlášení výsledků je jasné jen jedno: Babišův narychlo spíchnutý kandidát, „vytuněný“ padesáti milióny korun a agresivním marketingem, prohrál a primátorský řetěz si kolem krku neomotá. Vše ostatní zůstává otevřené.

Spustit audio