Jiří Leschtina: Mašínové se vracejí

26. červen 2022

Výhradně hlasy vládní koalice schválila Poslanecká sněmovna návrh na nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva pro bratry Mašíny a další členy jejich odbojové skupiny – Milana Paumera, Ctibora Nováka, Václava Švédu a Zbyňka Janatu. A řekněme si rovnou, že od středopravého tábora zákonodárců to bylo především symbolické poselství.

Vždyť prezident Zeman, již během první prezidentské kampaně kategoricky vyloučil ocenění bratří Mašínů. A když mu Senát chtěl navrhnout k ocenění komunisty perzekvovanou a vězněnou sestru Mašínů, s odporným úsměškem prohlásil: „Já opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra.“

Čtěte také

Zdena Mašínová rázně vyloučila, že by nějaké vyznamenání od Zemana přijala, a dodala, že „takové individuum, co nás cpe na Východ, do Kremlu, Číňanům, je nedůvěryhodné a nebezpečné“.

A jak by asi teď reagoval její letos devadesátiletý bratr? Je nepředstavitelné, že by Josef Mašín byť na vteřinu přemýšlel o přijetí řádu od prezidenta, který podkuřoval komunistům přímo na jejich sjezdu, a nakonec si z nich vypěstoval nejvěrnějšího spojence.

Hájit svobodu své vlasti a národa

Čtěte také

Komunisté ale po loňských volbách zahučeli do mimoparlamentního propadliště. A věřme, že tam už zůstanou napořád. Právě jejich vymizení z parlamentu si Josef Mašín stanovil jako zásadní podmínku pro svou návštěvu České republiky, do níž odmítal zavítat navzdory pádu totalitního režimu.

Nyní je tady ale něco, nad čím Josef Mašín, už jediný žijící člen odbojové skupiny, nemůže jen tak mávnout rukou: Srpnové otevření památníku tří odbojů, který Zdena Mašínová s pomocí přátel a stoupenců vybudovala na ruinách statku rodiny Mašínů v Lošanech.

Památník bude připomínat nejen činnost Němci popraveného protinacistického odbojáře, generálmajora Josefa Mašína. Ale také ozbrojený protikomunistický odboj jeho synů, který je dodnes předmětem vášnivých sporů ve společnosti. A které nepochybně naplno zaplanou kolem slavnostního otevření lošanského památníku. Zvlášť pokud se ho skutečně, jak naznačuje i Zdena Mašínová, zúčastní její bratr.

Čtěte také

I proto je dobré si připomínat, že někdy i velmi problematické diskuse nad bratry Mašíny, nad prostředky jejich boje proti komunistickému teroru, nad lidskými oběťmi, které zanechali za sebou, jsou přínosné. I spory pomáhají tomu, aby nezapadlo, že i v nejkrutějších 50. letech se tu našli lidé, kteří neváhali riskovat všechno a vzepřít se zlu.

Přitom není možné oddělovat život generála Mašína od života jeho synů. Jak trefně poznamenal vojenský historik Eduard Stehlík: „Pokud by se generál Mašín dožil toho, co se tady dělo po únoru 1948, tak nemluvíme o odbojové skupině bratří Mašínů, ale o odbojové skupině Mašín a synové.“

Jiří Leschtina

V posledním dopise před popravou, napsal generál Mašín svým dětem: „Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest první povinností každého uvědomělého Čecha. I vy jednou musíte takto postupovat.“

Kdy jindy než teď, kdy se k nám z Východu zas blíží totalitní zlo, stejně hrůzné jako to, jemuž se po vzoru otce vzepřeli bratři Mašínové, bychom měli smýšlet o jejich činech s větším pochopením? 

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.