Archeologové začínají hledat v hromadném hrobě ostatky Zdeny Mašínové

7. červenec 2020

Na Ďáblickém hřbitově v Praze jsou dvě dlouhé řady žulových náhrobků. Jeden z nich vyčnívá. Je větší a je do něj vyryté jméno Zdena Mašínová. Právě někde tam, v hromadném hrobě, by měly ležet ostatky této bojovnice proti komunismu. Teď, po 64 letech, se je archeologové pokusí najít.

Zdena Mašínová (archivní foto)

Celou exhumaci iniciovala dcera Zdena Mašínová mladší, která chce matčiny ostatky nechat přemístit do Lošan na Kolínsku. Už loni na jaře to pro Český rozhlas komentovala: „Vím o tom od prvních dnů, kdy jsem se to čirou náhodou od nejmenovaného člověka dozvěděla.“

Vydá ďáblický hřbitov svědectví?

Písemné záznamy o hrobě matky bratří Mašínů se do dnešních dnů nedochovaly. Existuje jen výpověď hrobníků z roku 1968. „Popisují, jak se v této části Ďáblického hřbitova pohřbívalo do společných hrobů,“ říká na Plusu archeolog Národního památkového ústavu Jan Havrda. Ze stejných pramenů pak má i informaci, podle kterých je v této části hřbitova zhruba 70 až 72 společných hrobů.

Čtěte také

Mašínová starší byla v listopadu 1953 zatčena za odbojovou činnost svých synů. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. V roce 1956 ve vězení zemřela. Ministerstvo obrany loni in memoriam uznalo a ocenilo její protikomunistickou odbojovou činnost.

„Budeme skrývat jednotlivé vrstvy hrobu. Předpokládáme, že tak snad taky odkryjeme obrys hrobové jámy. To se ale ukáže až po terénním odkryvu,“ vysvětluje Havrda postup prací. To, jestli skutečně jde o ostatky Mašínové, ale určí až genetici kriminalistického ústavu.

Poslechněte si celou reportáž Marie Veselé.

autoři: Marie Veselá , lup
Spustit audio

Související