Jiří Leschtina: Babišova koule na noze značky „Efko“

30. květen 2021

Tak trochu stranou všeobecné pozornosti došlo v hnutí ANO k pozoruhodné zápletce. Delegáti krajského sněmu na Vysočině nejenže nezvolili svým volebním lídrem Jaroslava Faltýnka, který je vedl do minulých sněmovních voleb. Ale rovnou odmítli zařadit tohoto nejbližšího a nepostradatelného spojence Andreje Babiše na svou kandidátku.

Jak se vůbec mohlo stát ve straně spolehlivě fungující na vůdcovském principu, že její šedá eminence dostala košem?

Čtěte také

Méně uvěřitelným vysvětlením je, že se delegáti sněmu odhodlali ke vzpouře. A při pohledu na prudký propad preferencí ANO odmítli nominovat šéfa svého poslaneckého klubu – jeho skandály totiž spolehlivě voličům připomínají míru korupčního marasmu, do kterého se propadla strana po dvou periodách vládního angažmá.

Stále je ale obtížně představitelné, že by se takové zapuzení prodloužené ruky předsedy událo bez jeho vědomí. Babiš svou stranu založil jako obslužný aparát pro svůj byznys a řídí ji jako absolutní monarcha. A nejde vyloučit, že premiér dal zelenou Faltýnkovu ponižujícímu vyhazovu z kandidátky, aby povzbudil jeho úvahy o možném odchodu z politiky, které nedávno naznačil v televizních Otázkách Václava Moravce.

Může kandidovat jinde

Pokud ale premiér dál stojí za svým klíčovým mužem, má v hnutí, které se zrovna nehonosí demokratickými mechanismy, cestu otevřenou: Stanovy mu umožňují libovolně zasáhnout do už hotových kandidátek. Takže může Faltýnka jako volebního lídra dosadit do jakéhokoliv regionu se mu zamane.

Ovšem s vědomím, že vysílá do volebního klání politika, u kterého skandály narostly do vskutku obřích rozměrů.

Čtěte také

Od nikdy nevysvětlené schůzky s minulým ředitelem antimonopolního úřadu a šéfem společnosti Kapsch v případě miliardové zakázky na mýtné. Přes korupční aféru Stoka, kde Faltýnek se svým synem figurují v odposleších, když obviněný funkcionář ANO Jiří Švachula rozebírá odvádění provizí z brněnských veřejných zakázek dvěma „Efkům“.

Až po uniklé deníky samotného Faltýnka, obsahující jeho poznámky o ovlivňování veřejných zakázek, dohlížení na dotace pro známé nebo o stranickém dělení pozic v městských firmách v Praze i na Moravě.

Symbolickým završením toho všeho bylo Faltýnkovo papalášské setkání v podniku Rio’s na Vyšehradě v době nouzového stavu a úředně zavřených restaurací.

Nepohodlný muž

Z přehršle svých kauz Jaroslav Faltýnek vychází ani ne tak jako politik, ale spíš jako muž na černou práci, neprůhledně operující na pomezí byznysu a politiky.

Jako obratný, vždy pohotový šíbr, dohlížející nejen na zájmy premiéra, disponujícího kumulovanou mocí pro ovlivňování procesů v zemi ve prospěch holdingu Agrofert.

Faltýnek hledí i na zájmy svých přátel a spřízněných stranických funkcionářů, kteří se hlásí o svůj díl při parazitování na veřejných rozpočtech.

Možná skutečně teď před volbami, při kterých půjde premiérovi o všechno, se Jaroslav Faltýnek stává spíš koulí na noze. Jak už to ale ve stranách těžce zasažených korupcí bývá, je dost riskantní zbavovat se mužů na černou práci.

Jiří Leschtina

A skoro nemožné se to zdá v případě „Efka“, které bylo velmi blízko Andreji Babišovi už v dobách, kdy za pomoci i drsných metod budoval své průmyslové impérium.

Autor je publicista

Spustit audio

Související