Petr Hartman: Ochotný Faltýnek jedná všude a s každým, kdo chce

28. březen 2019

Snaha poslanců dobrat se vysvětlení role Jaroslava Faltýnka v tendru na mýtný systém skončila výsměchem.

První místopředseda hnutí ANO se sám smál tomu, jak líčil svoje hotelové schůzky s šéfem antimonopolního úřadu a také se šéfem Kapsche.

Petr Hartman: S mýtem nemá Faltýnek nic společného, jen se v něm angažoval

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.

Policejní vyšetřování podivných okolností soutěže na výběr mýta se týká firmy Kapsch a antimonopolního úřadu. Není to problém Jaroslava Faltýnka.

Došlo k nim v době, kdy si právě tato firma stěžovala na průběh veřejné soutěže. Antimonopolní úřad vyšel námitkám Kapsche vstříc. Dočasně tím zabránil podepsání nové smlouvy na provozování mýtného systému s vítězem tendru.

Přitom jeho nabídka se jevila pro stát výhodnější. Faltýnkova snaha ušetřit eráru peníze se tak nemohla týkat sporných hotelových schůzek.

Proč k nim došlo, na to nedostali poslanci uspokojivou odpověď. Jaroslav Faltýnek ji ani nabídnout nemohl. Proto se snažil stylizovat do role bodrého strýce, který je aktivní, schází se s kdekým a nezištně všem pomáhá.

Úsměvy mohou být maskou

Petr Hartman: Tendr na mýto a ovlivněný rozhodčí

Jaroslav Faltýnek před svým domem v Prostějově

Kdo chce vyhrát zápas a nevěří ve vlastní síly, pokusí se ovlivnit rozhodčího. Spoléhá na to, že s jeho pomocí zdolá soupeře.

Nikomu se během rozpravy nepodařilo, aby vypadl z této role. Názorně se ukázalo, že podobné sněmovní jednání nemá valný význam. Svým způsobem je to ztráta času.

Snad ho nemarní policie, která se podivnými okolnostmi kolem mýta zabývá. Nesoustředí se přitom pouze na prvního místopředsedu hnutí ANO. Ujít její pozornosti by nemělo ani nestandardní chování šéfa antimonopolního úřadu.

V neposlední řadě zvláštně působí rovněž rychlé podepsání smlouvy s vítězem soutěže na provozování mýtného systému v momentu, kdy nebylo zcela zřejmé, zda to ministerstvo může udělat.

Ondřej Konrád: Mandát mít, nebo si vzít

Jaroslav Faltýnek

„Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát. A měl jsem k tomu jako člen dopravní koaliční rady mandát,“ říkal ještě v pátek minulého týdne předseda poslaneckého klubu hnutí ANO.

Co se sebevědomého vystupování Jaroslava Faltýnka týká, lze ho vnímat různě. Může svědčit o tom, že se vyšetřování mýtného tendru policií neobává. Ví, že se ničeho nezákonného nedopustil. Hotelové schůzky byly pouze příjemnou zastávkou na cestě mezi Prahou a Prostějovem.

Pochopitelně nelze vyloučit pravý opak. Úsměvy mohou být pouze maskou ukrývající obavy. Konkrétně z toho, že by vyšetřovatelé mohli shromáždit dostatek důkazů o tom, že první místopředseda hnutí ANO ovlivňoval průběh mýtného tendru a spáchal přitom trestný čin.

Policie zatím nikoho neobvinila. V dohledné době by měla vyhodnotit různé materiály, které získala při domovních prohlídkách.

Petr Hartman

Ty se nevyhnuly ani Jaroslavu Faltýnkovi. Nelze tudíž vyloučit, že by svoji roli v mýtném tendru mohl znovu poslancům vysvětlovat. Konkrétně v momentu, kdy by rozhodovali o tom, zda ho zbaví imunity a umožní jeho trestní stíhání. To by už tak veselé pro Jaroslava Faltýnka nebylo. Mohl by mu nakonec zmrznout úsměv na rtech.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.