Jiří Leschtina: Babiš si našel svého Rumla

19. únor 2019

Jakýkoliv podiv nad tím, že Andrej Babiš neměl stejně jako v předchozích letech při volbě předsedy hnutí ANO protikandidáta, není na místě.

Tak už to prostě bývá u silných šéfů, dokud se jim daří zajistit straně podstatný podíl na moci.

V ANO mi chybí ideová ukotvenost. Přece nemůžeme míchat postoje levice, pravice a populismu, tvrdí současný a budoucí primátor Ostravy Macura

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO)

Třetímu největšímu městu Česka Ostravě zřejmě bude znovu vládnout koalice hnutí ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL. Tomáš Macura (ANO) pak znovu aspiruje na post primátora.  

Klasickým příkladem byl předseda ODS Václav Klaus, který během pěti let svého premiérování byl volen do čela strany stejně suverénně jako nyní premiér Babiš.

Prvního a zároveň posledního vyzyvatele Klaus našel až v prosinci 1997, kdy se proti němu postavil Jan Ruml. A Klaus ho porazil i přesto, že se mu několik týdnů předtím rozpadla vláda kvůli finančním skandálům strany.

Svého otce zakladatele se pak ODS zbavila až po volební prohře v roce 2002. A to jen díky tomu, že mu slíbila prošlapat cestu na Pražský hrad.

Rozdíl mezi dnešním ANO a ODS 90. let

Babišovo ANO se podobá Klausově ODS z doby jejího vzestupu víc, než by se na první pohled zdálo. Má už i svého Rumla v postavě ostravského primátora Tomáše Macury.

Hnutí ANO potřebuje ideovou konferenci, míní ostravský primátor Tomáš Macura

Nový primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO

Na jedné straně struktury a aparát znesnadňující rozhodování, na druhé formující se principy fungování, které se blíží klasickým politickým stranám. Tak popisuje proměny hnutí ANO ostravský primátor Tomáš Macura, který za hnutí kandidoval do ostravského magistrátu před čtyřmi lety.

Tehdejší ministr vnitra na každém kongresu ODS vystřihl médii netrpělivě očekávaný kritický projev, v němž pranýřoval stranu, že se zpronevěřuje pravicovým zásadám, je příliš uzavřená a pragmatická. Vždy se mu dostalo uznalého potlesku a tím to skončilo. Ruml se tak postupně stal ve straně bohorovně přijímaným rebelem, jenž dodával ODS klamný odér plurality.

Podobně dnes působí v ANO Tomáš Macura, když kritizuje hnutí za nedostatek pravicovosti nebo za malý koaliční potenciál. Nedodává však, že do širší koaliční izolace se ANO dostalo především kvůli policejnímu vyšetřování svého předsedy, podezřelého z dotačního podvodu.

Pokud primátor Macura bude dál takhle decentně kroužit kolem podstaty věci, bude vítán a prezentován jako příklad, že hnutí ANO není Babišův monolit. Ostatně Babiš se inspiroval u Václava Klause nejen tím, že si našel svého Rumla. Zdárně ho zatím napodobuje v umění přežít.

Jak si Zeman a Klaus rozdělili Česko. Před 19 lety vznikla opoziční smlouva

Miloš Zeman a Václav Klaus

Výsledky voleb v roce 1996 vedly nakonec nejen k předčasným volbám o dva roky později, ale navíc přinesly i dosud neznámý pojem: opoziční smlouva.

Když se Václav Klaus dostal do úzkých kvůli finančním skandálům své strany, spojil se po mimořádných volbách s Milošem Zemanem a mocensky přežil díky spojenectví s ČSSD, opatřeného krycím názvem opoziční smlouva.

Andrej Babiš dnes přežívá jako premiér také díky uzavření mocenského paktu s prezidentem Zemanem. Ten ho podporuje neochvějně a jak sám řekl, hodlá ho udržet v roli premiéra, i kdyby byl Andrej Babiš kvůli dotačnímu podvodu postaven před soud.

Jeden rozdíl mezi dnešním ANO a ODS počátku 90. let je ale podstatný. Pokud byla Klausova strana u vlády, žádný významný funkcionář ji neopustil kvůli tomu, že se vzdálila jeho světonázoru. K tomu se odhodlal až ministr zahraničí Josef Zieleniec. Ovšem až v době, kdy už nebylo možné zabránit provalení černého konta strany a pádu vlády,

S hnutím ANO se ale již rozešel europoslanec Pavel Telička s tím, že pro něj byla nepřijatelná Babišova podpora Miloše Zemana i premiérův zavilý odpor k přijetí byť jediného migranta.

Jiří Leschtina

Na poslanecký mandát rezignoval i exministr spravedlnosti Robert Pelikán s vysvětlením, že po posledních volbách narostl v poslaneckém klubu ANO počet těch, kdo mají blízko k rasistické straně Tomia Okamury.

Tohle jsou ale varování, jež bychom na rozdíl od bezzubé rebelie Babišova ostravského Rumla, měli brát opravdu vážně.

Spustit audio