Jiří Bulan: Premiérovo nedělní hlášení se změnilo v e-mailovou kauzu

9. duben 2020

Předseda vlády Andrej Babiš se pochlubil, že stále pracuje nejen pro stát, ale i pro svůj podnik, který mu nyní hlídá jeho manželka ve svěřenském fondu. Nechtěně se přiznal k ohromnému narušení kybernetické bezpečnosti státu.  

Čtěte také

Pravidelné premiérovo nedělní hlášení mělo nečekanou dohru. Od psaného textu přešel premiérův marketingový tým k videu. To se vysílá pouze na sociálních sítích. A nebýt jednoho drobného detailu, nestálo by snad za bližší pozornost. Premiér četl své prohlášení z papíru, jeho druhá strana byla ale potištěna e-mailem. A ne obyčejným. Obsahu e-mailu si všimlo několik uživatelů sociálních sítí a začali zjišťovat podrobnosti.

Premiér si totiž všechny své podklady nechává tisknout. Počítač příliš neovládá. Jenže na kvalitním videozáznamu se dalo z potištěné stránky přečíst, že e-mail obsahuje report ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. A že ho poslal na adresu ab@e-babis.cz a sám Babiš ji přeposlal asistentce z holdingové firmy Agrofertu k vytištění.

Co je e-babis.cz?

Čtěte také

Jenže co má znamenat report ministra na adrese e-babis.cz, které se premiér zřekl spolu se svou firmou? Je jasné, že tedy pro šedou zónu mezi podnikáním a vládnutím používá firemní, a ne vládní e-mailovou adresu. Chodí na ni materiály od vládních kolegů. Navíc mailovými servery procházejí bez řádného šifrování. Vše se dá dohledat ve veřejných záznamech serverů, takzvaných DNS. Andrej Babiš podle všeho takto funguje už od roku 2018, kdy Evropská komise poprvé poukázala na jeho střet zájmů.

Ministři nemají používat soukromé e-maily

Čtěte také

Odborníky na počítačovou bezpečnost polévá horký pot. Hacknutí e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky jsme tu měli v roce 2016. Vládní záležitosti vyřizoval přes soukromý e-mail u jednoho z veřejných poskytovatelů těchto služeb. Hillary Clintonovou zase vyšetřovala FBI, když pracovní záležitosti jako ministryně zahraničí USA řešila také přes soukromou e-mailovou schránku. Tato kauza ji nepochybně oslabila v prezidentské volbě.

Abychom byli spravedliví. Hacknutí e-mailů se nevyhýbá ani samotné státní správě. E-maily českého ministerstva zahraničí si četly dokonce opakovaně čínské nebo ruské hackerské skupiny. Bohužel bez povšimnutí správců po několik let.

Dva rozměry e-mailové kauzy Babiš

Jenže celá e-mailová kauza Andreje Babiše má dva rozměry. První: premiér České republiky naprosto bez obalu přiznává, že využívá e-mailové schránky holdingu, se kterým nemá mít nic společného, pro svou práci ministerského předsedy. Na tom si jistě smlsne opozice i Evropská komise, která na střet zájmů premiéra upozorňuje.

Jiří Bulan

Druhý rozměr: kybernetickou bezpečnost a digitalizaci všichni neustále podceňují. Přestože vládní prohlášení dává kybernetickou bezpečnost jako prioritu vlády, v reálu se všichni zúčastnění chovají jemně řečeno neprofesionálně. Bez základních bezpečnostních návyků, počínaje premiérem, přes ministry, konče úředníkem, to nepůjde. Také se budou muset naučit rozlišit, co je státní a co je soukromé.

Autor je publicista

autor: Jiří Bulan
Spustit audio