Jiří Berounský: Lex Fuksa. Koalice připravuje zákon o obsazování míst v dozorčích radách

13. duben 2015

Lex Fuksa – tak nazvaly Lidové noviny návrh zákona, zpracovávaný ministerstvem financí. Ten zakazuje zákonodárcům vstup do řídících a dozorčích orgánů státních firem, a to i po konci mandátu.

Jmenováni do nich by mohli být až čtyři roky po té, co ve funkci skončí. Konečně!

Vzpomínáte? Koncem roku 2012 za vlády Petra Nečase byli tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř odměněni funkcemi v dozorčích či správních radách státních podniků výměnou za umožnění zvýšit daně v parlamentu, s čímž nesouhlasili.

Ještě jednou a polopatě: aby vládní balíček prošel, vzdali se svých mandátů a za odměnu obdrželi ony zmíněné funkce.

Kauza měla ještě nechutnou dohru, když Nejvyšší soud uznal jejich počínání za chráněné poslaneckou imunitou, i když o dohadování prebend není podle článků o imunitě v ústavě ani slovo.

A dodatečně – nedávno – jim byla přiznána i omluva státu za neoprávněné – dlužno říct, že zbytečné – věznění.

Čtěte také

Uznáme-li disciplinovaně soudní výroky, nebrání nám přesto nic po morální stránce tyto politické praktiky odsoudit. Považovat je za odvrácenou stranu demokracie a neodpovídající moc stran, ignorující odborné stanovisko, které já říkám partajokracie.

Na dosavadní neexistenci pravidel pro vybírání řídících pracovníků státních firem poukazuje ostatně již delší dobu i Bezpečnostní a informační služba.

Poslanecká sněmovna 20.1.2015

Tomu všemu má být už brzy konec. V návrhu zákona se výslovně píše, že „nominace politika do některého z orgánů společností, ovládaných státem po té, co ukončí aktivní politickou činnost, může být zneužito jako úplatek svého druhu, na příklad výměnou za konkrétní hlasování“.

Přestože byl již zřízen Vládní výbor pro nominace do dozorčích rad, jmenováním jsou často prosazovány i nyní stranické či osobní zájmy.

Někteří členové dozorčích rad zasedají v mnoha radách, a těžko tak mohou hájit nějaké strategické rozhodnutí, když ani podnik nemohou důkladně znát.

I to se má podle nového návrhu zákona změnit a výběr zástupců státu má zohledňovat zejména odbornost kandidáta.

Současný vládní výbor bude mít oporu v zákoně a jeho přednostním úkolem bude právě – po předchozím výběrovém řízení – vybírat odborníky do řídících i dozorčích orgánů.

Zneužít se dá všeho. I nového návrhu zmíněného zákona. Jeho projednáním v parlamentu i uzákoněním dá nicméně společnost najevo, že i politika může mít pravidla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.