Jindřich Šídlo: Vláda, která na nás prostě zbyla

27. červen 2018

Po osmi zcela ztracených měsících má Česko konečně vládu, která možná získá důvěru sněmovny.

Což je jediná dobrá zpráva, pokud zapomeneme, že kabinet bude viset na momentálním rozpoložení českých komunistů, v jeho čele stojí trestně stíhaný politik vedený na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti, během jeho sestavování překročil prezident republiky všechna dosavadní pravidla a možná i ústavu a jedna ze stran, shodou okolností ta nejstarší česká, se zbavila vlastní důstojnosti.

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu

Můžeme si ale říct: ano, toto je vláda demokratické země, která vzešla z voleb. Formálně vzato to tak opravdu je, pokud komunisté 11. července nechají vládu projít sněmovnou, správy země se po téměř devíti měsících od voleb ujme vláda s ústavním mandátem.
Takže ano, dá se to tak říct: Lidé si to vybrali.

Martin Netolický: Jsem pro podání kompetenční žaloby na prezidenta

Prezident Miloš Zeman pověřil 31. října 2017 šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby sestavil novou vládu. Ten hrdě ukázal pověřovací dekret

Trvalo to, ale Česko má jmenovanou novou vládu. Ta má i vysokou pravděpodobnost, že získá důvěru Poslanecké sněmovny. Se jmenováním nových ministrů je na stole ale spor o křeslo ministra zahraničí.

Ve skutečnosti má druhá Babišova vláda při svém vzniku zapsáno, že nejde o nic jiného než alianci všehoschopných s ochotnými, kteří na sebe prostě zbyli. Jedni, respektive jeden, chtěl vládnout za jakoukoliv cenu a ti zbylí jsou ochotní dělat mu v tom přidavače, protože doufají, že i pro ně něco spadne ze stolu a že si možná naposledy užijí moci se všemi benefity.

Komunisté aspoň prozatím předstírají, že se nevyprodají tak lacino a Vojtěch Filip před sobotním aktivem hrozí, že jeho poslanci nakonec nemusejí vládu podpořit. Vzhledem ke zprostředkovatelské roli prezidenta Zemana a možná i v jisté době nepřehlédnutelně podobným životopisům lídrů ANO a KSČM se ale spíš nejaká dohoda zrodí - komunisté vědí, že takhle blízko moci už asi nikdy nebudou.

Ta nejbizarnější vláda České republiky

Sociální demokraté žádné pochybnosti ani nepředstírají. Berou cokoliv. Během vyjednávání stačili zapomenout na všechno, s čím do jednání šli a právě teď vypadají, že by ochotně vzali i jen ona místa náměstků, jak jim to doporučoval prezident Zeman.

Prezident Zeman jmenoval novou vládu

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš spolu s třinácti ministry – tak od středečního rána vypadá nová česká vláda. Řízením ministerstva zahraničí pověřil prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD a zároveň nového ministra vnitra Jana Hamáčka.

A ani by to nebyl takový rozdíl. Nebo snad mají sociální demokraté pocit, že na pět přidělených vládních míst dosadili své nejtěžší váhy, díky jejichž výkonům se voliči k ČSSD zase vrátí?

Možná ano, ale pak by na tom bola ČSSD ještě hůř, než si sama připouští. Střízlivý pohled vidí předsedu strany na dvou ministerstvech, v pořádku, dva při vší úctě neznámé regionální politiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu kultury, poníženého Pocheho a na zemědělství sponzora prezidentské kampaně Miloše Zemana a někdejšího volebního lídra SPO. Pokud tohle považují v ČSSD za úspěch, bylo by asi zajímavé slyšet jejich definici ponižující porážky.

A obdobně vlastně vypadá i zbytek vlády nominovaný ANO, který po odchodu ministrů Stropnického s Pelikánem připomíná snad s drobnými výjimkami zadní lavice poslaneckého klubu. Tohle je skutečně vláda, jak si ji Andrej Babiš musel přát. Jen on sám a neviditelný, úslužný nebo zdecimovaný zbytek týmu.

Tohle je zcela jistě ta nejbizarnější vláda České republiky - snad s výjimkou prezidentské vlády Jiřího Rusnoka. Vlastně je nejspíš dobře, že vznikla až 8 měsíců po volbách. Do příštích voleb zbývá maximálně už jen něco málo přes tři roky času.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.