Martin Netolický: Jsem pro podání kompetenční žaloby na prezidenta

27. červen 2018

Trvalo to, ale Česko má jmenovanou novou vládu. Ta má i vysokou pravděpodobnost, že získá důvěru Poslanecké sněmovny. Se jmenováním nových ministrů je na stole ale spor o křeslo ministra zahraničí.

Prezident kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho nakonec nejmenoval a vedením ministerstva pověřil předsedu strany Jana Hamáčka. Na Hrad Pocheho ani nepozval. Podle komentátora Petra Hartmana by nová vláda, pokud tedy důvěru získá, mohla být stabilní.

„Myslím to v tom smyslu, že jí půjde velmi obtížně vyslovit případná nedůvěra. To kvůli rozložení sil ve Sněmovně a kvůli potřebnému počtu 101 poslanců,“ tvrdí komentátor. Pokud jde o priority nového kabinetu, tak bude podle Hartmana hodně záležet na skutečnosti, co všechno bude ČSSD schopna od hnutí ANO akceptovat, a co už ne.

Kompetenční žaloba?

V posledních týdnech se hodně spekulovalo na téma kompetenční žaloby na prezidenta republiky, kterou by premiér měl kvůli nejmenování Pocheho podat k Ústavnímu soudu. Místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický by si přál, aby se žaloba podala.

Prezident Zeman jmenoval novou vládu

Miloš Zeman (vlevo) a Andrej Babiš

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš spolu s třinácti ministry – tak od středečního rána vypadá nová česká vláda. Řízením ministerstva zahraničí pověřil prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD a zároveň nového ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Výklad Ústavy ČR je jednoznačný, a kdyby se všichni chovali standardně, tak se o kompetenční žalobě bavit nemusíme. Žaloba je totiž poslední šancí, jak si jasně říct, jaké kompetence prezident republiky vůbec má.“ Odpovědnost za kabinet vždy měl a má premiér.

„Musím prezidentovi poblahopřát, že má proti sobě tak slabé hráče, kteří se mu nedokáží ani postavit… Myslím tím premiéra, který tímto chováním oslabuje svou osobní pozici, a to i do budoucna. Pokud jeho chování má být zahájení nových ústavních zvyklostí, tak je to opravdu velmi špatně. Změnou volby prezidenta z nepřímé na přímou jsme nezměnili politický systém… Andrej Babiš teď působí jako poslíček, který na Hrad přináší návrhy. Když pak nejsou akceptovány, tak donese další,“ říká Netolický.     

Hosté speciálu:
Jan Kysela (ústavní právník a odborník v oboru státovědy a politologie, vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK)
Eliška Wagnerová (BEZPP zvolena za SZ, předsedkyně senátní komise pro ústavu)
Martin Netolický (ČSSD, místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje)
Marek Dřímal (ekonom Komerční banky)
Petr Hartman (komentátor Českého rozhlasu)

Sám za sebe by určitě na podání žaloby trval, ale strana na toto téma ještě nejednala. „Kompetenční žaloba je v tuto chvíli určitě na místě. Ústavní soud je autoritou, která by pak rozhodla jednou provždy.“

ČSSD nejde o koryta

Proč pak ale vůbec ČSSD do vlády vstupuje? „Protože jsme se nakonec shodli na zásadních a důležitých programových prioritách a nechceme vytvářet dojem, že jde jen o koryta.  Nechceme celou situaci vyhrotit jen kvůli jednomu jménu… Napjaté vztahy premiér-prezident tady bezesporu jsou a premiér nám teď ukázal, že je slabší, než se na oko zdá,“ dodává Netolický.

Komentátor Petr Hartman by s debatou o kompetenční žalobě na prezidenta souhlasil. „Ale v momentě, kdy premiér vůbec chce takového ministra jmenovat, a to se teď asi nestalo. Vše nasvědčuje tomu, že Andrej Babiš nemá velký zájem na jmenování Pocheho ministrem. Snaží se hrát na obě strany, víc asi na té prezidentově. Teď se už jen můžeme dohadovat, jestli to je výraz jeho slabosti, nebo dopředu dohodnuté spolupráce,“ dodává.

Víc si poslechněte v záznamu celého speciálu s dalšími hosty.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související