Jindřich Šídlo: Šťastné volby 2014

30. prosinec 2013

Do nového roku se sluší něco hezkého popřát, takže to dovolte i mně. Hodně štěstí, zdraví, samozřejmě a taky šťastnou ruku při dvojích volbách, na které se v roce 2014 můžeme těšit. To snad, kdybyste byli smutní, že se volby do sněmovny posunuly do právě končícího roku 2013.

A tak v květnu 2014 půjdeme volit do Evropského parlamentu - tradiční volby druhého sledu bude zajímavé sledovat minimálně ze dvou důvodů.

Ten první se jmenuje ANO a jeho lídr Pavel Telička, někdejší první český eurokomisař, který se po letech strávených lobbistickou prací v Bruselu (pozor, neplést s českou verzí "lobbingu"), vrací do české politiky s mimořádnými ambicemi - Andrej Babiš o něm už mluví jako o skvělém kandidátovi na post eurokomisaře, jehož výběr na podzim 2014 bude také patřit k vrcholům první sezony stávajícího volebního období. A eurovolby mají být podle stranických stratégů těmi prvními, v nichž Babišovo hnutí dotáhne svou stoupající popularitu ke své historicky první trofeji.

V květnových volbách ale bude zajímavé sledovat žebříček výsledků i z druhé strany. Protože podle všeho se někde tam může nacházet vítěz obou "českých" eurovoleb z let 2004 i 2009 - ODS, která před pěti lety poslala do Bruselu a Štrasburku devět svých delegátů. A už dnes probíhá uvnitř ODS lítý zápas mezi Janem Zahradilem a Edvardem Kožušníkem o post volebního lídra, neboť soudě dle říjnových výsledků i aktuálních průzkumů může být jeden jediný europoslanec maximem, na nějž si kdysi nejsilnější strana české pravice může dnes reálně pomýšlet. Dva úspěšní kandidáti by už byli velkým úspěchem.

Po květnu přijde léto, které se změní v podzim - a v říjnu tu máme další volby. Komunální a do třetiny Senátu, na což se musí těšit zejména Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté totiž obhajují dvaadvacet ze sedmadvaceti křesel, výsledek legendárního zářivého vítězství Jiřího Paroubka z podzimu 2008. Vzhledem k tomu, že se nic podobného nikdy předtím ani potom nikomu nepodařilo a že sociální demokraté v tom čase ponesou vládní odpovědnost se všemi průvodními jevy, jako je propad popularity, není podobný triumf asi příliš pravděpodobný. A nepochybujme, že se v takovém případě ozvou zevnitř ČSSD ihned hlasy, že tohle je tedy opravdu zásadní neúspěch, který je potřeba řešit, nejlépe na sjezdu na jaře 2015.

Už dlouhou dobu má ale upřímnou hrůzu z podzimu 2014 i ODS. Případný neúspěch v komunálních volbách by totiž znamenal ztráty posledních zbytků moci - a pro ODS už skutečně nebezpečné přiblížení se pádu do bezvýznamnosti.

A pak už se budeme moci těšit na rok 2015. Pokud vše půjde podle plánu, bude to spolu s letopočtem 2027 jediný rok v následujících třiceti letech, kdy k žádným volbám nepůjdeme.

Takže šťastný nový rok. Nudit se určitě nebudete.

Spustit audio