Jestřáb Bolton musel odejít, protože bránil prezidentu Trumpovi v úsilí o mír

14. září 2019

Prezident Donald Trump oznámil odvolání svého poradce pro otázky národní bezpečnosti Johna Boltona na twitteru. Jak jinak, poznamenává k tomu americký list USA Today. Šéf Bílého domu sice nezmínil přesný důvod, ale jistě měl z čeho vybírat, dodává deník.

Podle něj Bolton za pouhého půldruhého roku ve funkci mnohokrát prezidenta v zahraničněpolitických otázkách dezinformoval. Dokonce ještě než v roce 2017 nastoupil do úřadu, nutil Trumpa, aby ukončil jadernou dohodu s Íránem.

Čtěte také

Čtěte také

Přesvědčil ho také, aby na summitu v Hanoji couvl od mírové iniciativy vůči Severní Koreji. A chtěl, aby šéf Bílého domu přitvrdil vůči Pekingu a poslal co nejvíce vojáků na ruské hranice. Jeho poslední špatná rada pak zlikvidovala šanci na stažení vojsk z Afghánistánu, tvrdí USA Today.

Vše mohlo vypadat jinak, kdyby si Trump vybral bezpečnostního poradce, s nímž by v zahraničních otázkách lépe souzněl. Přinejmenším ve dvou oblastech teď mohly být Spojené státy mnohem dále.

Ještě letos v únoru jihokorejský prezident Mun Če-in hovořil o tom, že by Trump mohl za pokrok v jednání se Severní Koreou dostat Nobelovu cenu míru.

Bolton jej ale na cestě ke smíru zastavil. Na summitu v Hanoji Trumpa přesvědčil, že má rezignovat na dílčí pokrok a usilovat o nerealistické cíle. Vztahy Washingtonu s Pchjongjangem jsou nyní nejhorší od ledna 2018.

Rozumný poradce by také vedl prezidenta ke snižování napětí s Íránem. Bolton ale zavedl Trumpa na destruktivní cestu. Fakticky torpédoval prezidentův předvolební slib, že vyjedná s Teheránem lepší jadernou dohodu. Podle amerického listu navíc vzrostly šance na válku s Íránem, „což by byla daleko fatálnější chyba než invaze do Iráku v roce 2003“.

Ideální nástupce

Všechny tyto Boltonovy přehmaty nelze brát na lehkou váhu. Místo posilování bezpečnosti a snižování rizika válek nutil prezidenta do kontraproduktivních kroků. Přibylo zbytečných ztrát. Americké síly jsou vyčerpané a angažují se na tolika místech, že se americká moc reálně snížila.

Čtěte také

USA Today docházejí k závěru, že Boltonovým zájmem nikdy nebyla diplomacie. Předpokladem dobré zahraniční politiky přitom je konstruktivní, pragmatický přístup. Bolton byl naopak mistrem v prodlužování válečných konfliktů. Nevybudoval nic pozitivního, nevyjednal žádný mír, neukončil žádnou válku.

Je dobře, že jej Trump odvolal, soudí list v komentáři. Nyní je ale nesmírně důležité, aby nový bezpečnostní poradce nešel v Boltonových stopách. Prezident potřebuje někoho se zkušenostmi v diplomacii a vojenství, někoho, kdo umí vyjednávat – a především, kdo souzní s hlavou státu v pojetí zahraniční politiky.

Zřejmě nejlepší osobností by byl v pohledu deníku penzionovaný plukovník Douglas Macgregor, autor mnoha knih a podle odborníků prominentní expert na inovaci v armádě. Trump zřejmě nenajde nikoho, kdo by mu byl názorově blíž a kdo by byl lépe vybaven pro náročný úkol, soudí USA Today

Nejistá budoucnost

Nizozemský deník NRC Handelsblad se odvážil vyjádřit naději, že mírová jednání s hnutím Tálibán nejsou ještě mrtvá a mají po Boltonově odchodu jakous takous šanci.

Čtěte také

„Intervencionista Bolton nakonec podlehl Trumpovým izolacionistickým sklonům,“ píše list. O jestřábí povaze odvolaného poradce není pochyb. Koneckonců během venezuelské krize jej novináři zachytili s notesem, v němž měl napsánu poznámku „pět tisíc vojáků do Kolumbie“, připomínají nizozemské noviny.

Prezident je sice nepředvídatelný a budoucnost jeho zahraniční politiky je ve hvězdách – přesto je možné, že rozhovory Spojených států s Tálibánem nejsou definitivně pohřbeny, dodává NRC Handelsblad.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio