Jen všímavost odhalí poruchy příjmu potravy u vašich blízkých

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Smutný osamělý chlapec sedí sám v pokoji

Světový den poruch příjmu potravy je letos zaměřen na sdílení příběhů. Zdravotníci i rodiny pacientů totiž varují před nevšímavostí k prvním signálům nemoci.

Celou řadu psychiatrických diagnóz spojuje problematický vztah k jídlu. Odborníci zdůrazňují, že jakýchkoliv příznaků je potřeba si velmi rychle všimnout. Řešení těchto problémů totiž nesnese odklad.

Poruchami příjmu potravy trpí po celém světě kolem 70 milionů lidí a ze všech duševních onemocnění kvůli nim umírá nejvíce lidí. Pacient s poruchou příjmu potravy věnuje jídlu extrémní pozornost. Při anorexii je cílem člověka extrémní štíhlost, pro ortorexii je typická patologická posedlost zdravou stravou. Nejčastější poruchou je přejídání, v populaci jsou také hodně časté bulimické záchvaty.

Poruchy příjmu potravy se častěji vyskytují u dívek a mladých žen. Podle odborníků se jedná o geneticky podmíněné biologické onemocnění mozku, které je léčitelné. Jeho prvním příznakem je jakákoliv změna v postoji k jídlu, ale například i přehnané cvičení.

Letošní Světový den poruch příjmu potravy se zaměřuje na osobní vyprávění, které pomáhá pacientům prolomit stigma, s nímž spolu se svými rodinami mnohdy bojují. Kampaň nabízí širokému okruhu lidí, kteří se s nemocí setkali, aby sdíleli, jak onemocnění ovlivnilo jejich práci a život.

„Příznakem prvních problémů může být vyhýbání se některým potravinám nebo snaha jíst o samotě,“ říká vedoucí Centra pro léčbu poruch příjmu potravy Hana Papežová. „A poté jsou to samozřejmě výkyvy hmotnosti, které se pacientky snaží dlouho skrývat. Všimne si jich samozřejmě jen někdo, kdo je v blízkosti a kdo s dotyčným člověkem má dobrý vztah,“ upozorňuje Papežová.

Pro rozpoznání onemocnění spojených s narušeným vztahem k jídlu je nutné znát rizikové faktory, které vedou k jejich vzniku. V rodinách, kde jsou dobré vztahy a rodiče se zajímají o trápení dítěte, je také větší šance, že se problémy zlepší vzájemnou spoluprací s dítětem. Když si rodiče nějaké změny všimnou, měli by si o ní v klidu s dítětem promluvit a zjistit, co za změnou jídelního chování může být.

Podle odborníků se na vzniku poruch příjmu potravy podílí až v 80 % genetické faktory. Tento fakt se ale podle Papežové nesmí vnímat jako danost, tedy že porucha stravování u další generace je nevyhnutelná.

Spustit audio
autoři: Martina Rasch , mrk

Související