Jefim Fištejn: Trumpova množina

12. prosinec 2018

Zvláštnost amerického politického života tkví v tom, že příprava k řádným prezidentským volbám začíná takřka okamžitě po skončení předchozího hlasování.

Vzhledem k tomu, že hlasování v polovině prezidentského funkčního období, kterým se řiká mezivolby, dopadlo pro stávajícího prezidenta nad očekávání dobře, zato pro jeho oponenty skončilo nevýrazným úspěchem, lze říci, že Donald Trump zůstává favoritem prezidentských voleb, které se uskuteční za dva roky.

Jan Fingerland: Trump se zbavuje dospělých

John Kelly

Pověstné otočné dveře Bílého domu zaznamenají další obrátku. Na konci roku odejde další klíčový muž z okolí prezidenta Trumpa.

Příchod nevšedního politika do Bílého domu v roce 2016 se vysvětloval různě, včetně údajně rozhodujícího vlivu Ruska. Jeho vítězství se zdálo být náhodou, výjimkou z pravidla, selháním systému.

Nyní je jasné, že mnozí jeho kritici budou muset revidovat svůj názor na něj a uznat, že tak nebo onak vyjadřuje nálady a tužby americké společnosti, což mu stále zajišťuje výraznou podporu.

V táboře demokratů zatím sílí zápas o nominaci, což štěpí jejich elektorát a zásobuje republikány kompromitujícími materiály. Ambiciózní demokratičtí kandidáti se přou o to, zda strana zůstane na středových pozicích, nebo prudce uhne doleva.

Agilní, dobře organizovaná a loajální

Trump bude usilovat o znovuzvolení, z republikánů se po volbách stala jeho strana, říká Joch

Dá se považovat vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách roku 2016 jako svého druhu anomálie?

Americký prezident Donald Trump označil výsledek republikánů ve volbách do Kongresu za fantastické vítězství a velkou výhru. Je tomu ale skutečně tak, když demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů?

Oproti tomu Trump ve vlastních řadách nemá prakticky žádné odpůrce – pokud nějací byli, mezivolby ukázaly, že je pro ně jistější držet se prezidentova kursu. V nadcházející předvolební kampani se Trump bude moci opřít o velmi konkrétní úspěchy, a to nejen v ekonomice.

Dokázal prosadit do Nejvyššího soudu řadu svých stoupenců a vzhledem k důchodovému věku hlavní liberální opory soudkyně Ruth Ginsburgové má dobrou šanci definitivně zvrátit poměr sil v tomto důležitém ústavním orgánu. Každopádně využije demokratickou většinu ve Sněmovně reprezentantů coby sparing partnera pro mobilizaci svých stoupenců.

Jan Macháček: Trump kombinuje tvrdou rétoriku a pragmatické ústupky

Donald Trump

Jak dopadnou právě probíhající americké volby do Kongresu a části Senátu zatím nevíme, ale kdo si myslí, že se v americké politice – především v té zahraniční - po volbách najednou něco zásadního změní, je asi spíše na omylu.

Může ještě udělat řadu kroků populistické povahy, kupříkladu další snižování daňové zátěže. Růst rozpočtového deficitu a celkového státního dluhu dává sice jeho kritikům pádný, nikoli však smrtící argument – je stále plno lidí a firem, stojících frontu na nákup amerických státních dluhopisů.

Jeho podpora v obyvatelstvu se stabilně usadila kolem 44 procent, přičemž v průzkumech různých agentur kolísá v rozmezí do 40 do 50 procent. Je to podpora vyšší, než měl ve stejné době jeho předchůdce Barack Obama.

Trumpova popularita může někomu připadat neuspokojivá, jenže její ukazatel je dvakrát vyšší něž popularita vůdců demokratické většiny ve Sněmovně, Nancy Pelosiové a Chucka Schumera.

Jefim Fištejn

V americké politice existuje pojem množina (v angličtině Plurality). Trumpova množina je velmi agilní, dobře organizovaná a vůči němu loajální. Její stabilní podpora zaručuje stávajícímu prezidentovi místo favorita v klání roku 2020. Čas ukáže, zda ho někdo dokáže zastavit na cestě ke znovuzvolení.

Spustit audio

Související