Jan Macháček: Trump kombinuje tvrdou rétoriku a pragmatické ústupky

6. listopad 2018

Jak dopadnou právě probíhající americké volby do Kongresu a části Senátu zatím nevíme, ale kdo si myslí, že se v americké politice – především v té zahraniční - po volbách najednou něco zásadního změní, je asi spíše na omylu.

Koneckonců říkal to Bill Clinton, když stejné volby v roce 1994, v polovině jeho prezidentování, přinesly do Washingtonu republikánskou tsunami: „Americký prezident je vždycky důležitý.“

A ať se nám to líbí nebo ne, zůstane důležitý i Donald Trump, a jeho řekněme originální či nové přístupy k zahraniční politice budou pokračovat.

Amerického prezidenta čeká hned po volbách několik významných testů. V Paříži se v neděli na oslavách 100 let od konce 1. světové války uvidí se 60 státníky, ale nejvíc očekávání je spojeno s jeho ohlášenou schůzkou s Vladimirem Putinem.

Poslední summit s Putinem v Helsinkách se Trumpovi ovšem vůbec nepovedl. Lze považovat za fiasko, že americký prezident sám zpochybnil informace vlastních tajných služeb o tom, že se Rusové vměšovali do amerických prezidentských voleb.

Velký a skvělý a nejlepší „deal“

Trump si nemůže odcizit svoje republikánské spojence. Vůči Rusku si už nemůže dovolit žádné ústupky a zároveň potřebuje zařídit kooperaci s Ruskem alespoň v jedné oblasti – v Sýrii, s Iránem, možná si na Rusku vynutí nějaký ústupek s Ukrajinou.

Hned 30. listopadu Trump míří na zasedání skupiny G20, odkud minule odjel dřív kvůli neshodám ohledně pařížské klimatické dohody a kritice protekcionistických návrhů. Bude-li Trump po volbách oslaben, bude nucen deeskalovat ochodní válku s Čínou. Bude-li posílen, možná naopak ještě přitvrdí.

Uvídíme zkrátka brzy, jaké má meze Trumpova stupňující se protičínská rétorika. Trump přece potřebuje Čínu také k tomu, aby mu pomohla krotit a hlídat Severní Koreu a její případné spády. Nebo se Trump bude spoléhat na osobní vztahy se severokorejským lídrem Kim Čong-unem, do kterého se - jak řekl - „zamiloval“. Pokud bude Trump oslaben, může toho KLDR využít a začít si klást další a další požadavky.

Ať už dopadnou tyto volby jakkoli, svým způsobem se Donald Trump může považovat za úspěšnějšího, než se tak nějak obecně čekalo. Pozměnil a rychle uzavřel novou obchodní dohodu s Kanadou a Mexikem. V oblasti obchodu se dohodl také s Japonskem a Jižní Koreou.

Logo

Posílil americkou vojenskou přítomnost v Polsku a v Pobaltí. Islámský stát už nemá svoje vlastní územi. Trump zrušil dohodu s Iránem, díky výjímkám pro velké země se ale vývoz iránské ropy spíše paradoxně zvýší.

Trump zjevně kombinuje tvrdou rétoriku a pragmatické ústupky. Na konci dne vždy potřebuje něco, o čem řekne, že to je velký a skvělý a nejlepší „deal“ či dohody. A snížení daní americkou ekonomiku nakoplo, v krátkodobém horizontu tedy určitě.

autor: Jan Macháček
Spustit audio