Jefim Fištejn: Souboj gerontů

26. listopad 2022

Navzdory rozšířenému názoru nedávné mezivolby do amerického Kongresu nebyly převážně o rozsahu pomoci bojující Ukrajině ani o diktatuře Putina v Rusku. Volby byly především zápolením o osud amerického politického systému. Jejich nepřesvědčivý výsledek nevěští pro americkou politiku, která je beztak ve značném stupni rozkladu, nic dobrého. Projevem toho, že systém zabředl do slepé uličky, je pohled na lídry dvou hlavních politických stran – Demokratické a Republikánské. 

Demokratickou stranu zatím vede prezident Joe Biden, který v těchto dnech slavil své 80. narozeniny. Nadále trvá na svém přání v roce 2024 kandidovat na další funkční období v Bílém domě. Kdyby náhodou navzdory všem fyzickým a duševním předpokladům přece jen zvítězil, do důchodu by šel ve věku 86 let.

Čtěte také

Možná někde v Asii takový věk činného politika může být pokládán za střední, leč na Západě se o takovém vytrvalci říká spíš, že hodně přesluhuje. Mluvit o jeho bryskním úsudku a ostrovtipných reakcích na vnější výzvy vyznívá spíše jako skrytá urážka. Je to prostě zasloužilý celoživotní úředník, jehož mysl vstoupila do fáze soumraku.

Jeho soupeřem z řad republikánů zatím zůstává Donald Trump. Je to sice poměrně zdravý jedinec, avšak biologické hodiny tikají i jemu. Za dva roky, v době voleb, i on oslaví osmdesátiny. Stále do značné míry určuje politiku Spojených států a hřbitovy jsou plné čerstvých mohylek těch, kdo slibovali, že záhy po prohraných volbách Donald Trump vymizí z americké politiky a ze zpráv o ní.

Turbulentní roky

Není málo republikánů a nezařazených, kteří se domnívají, že pravým vůdcem konzervativců by měl být floridský guvernér Ron DeSantis, leč zrzavý pruďas není z těch, kdo se vzdávají bez boje, a boj proti spolustraníkovi, a navíc vlastnímu žákovi, jakým je Floriďan, znamená pohromu pro vlastní tábor – hrozí přitom velké pnutí, až rozpad strany.

Čtěte také

Ani případné loučení s Bidenem by se u demokratů neobešlo bez přetěžkých problémů. Viceprezidentka Kamala Harrisová je prakticky nevolitelná kvůli svému podivnému zvyku nedělat nikdy vůbec nic. Dráždí tím průměrné Američany, kteří práci milují.

Reanimovat ze záhrobí takové postavy jako Nancy Pelosiová nebo Bernie Sanders by znamenalo porušení principu dobrých mravů. Hledat „čerstvou krev“ bývá v takových situacích značně bolestivé, neboť to vyžaduje tvrdé soupeření uvnitř vlastního politického tábora.

Jefim Fištejn

To všechno znamená, že nadcházející roky budou pro Spojené státy velmi turbulentní. Obecně, země řízené gerontokracií nikdy nepatří k těm nejdynamičtějším.

Autor je publicista

Spustit audio