Jefim Fištejn: Konflikt tříští jasné fronty

21. listopad 2023

O nejednotnosti Republikánské strany kvůli postojům vůči dalšímu poskytování americké pomoci Ukrajině se píše u nás skoro pokaždé, když se píše o Americe. Méně časté jsou zmínky o tom, jaký je vliv vojenského konfliktu kolem pásma Gazy na stav vládnoucí strany Demokratické.

Dá se říct, že válka mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás má na americké demokraty neméně bortivý vliv než ruský vpád na Ukrajinu na republikány. Novinářka Jessica Tarlovová, která sama je, jak zdůrazňuje, demokratkou židovského původu, v článku, který zveřejnila na portálu The Messenger, charakterizuje rozkol ve straně jako zkoušku trhem.

Čtěte také

Poslední průzkumy ukazují, že kvůli stranění Izraeli podpora prezidenta Bidena mezi demokraty klesla od 7. října, kdy Hamás přepadl židovský stát, o 11 procent. Není čemu se divit, vždyť výroční zpráva agentury Gallup uvádí, že poprvé za dlouhá desetiletí demokrati straní více Palestincům než Izraeli.

Zatímco prezident Biden sklízí chválu od stoupenců Izraele, jeho podpora ve vlastní straně povážlivě slábne. I když 63 procent Američanů obecně má za to, že za civilní oběti v pásmu Gazy nese odpovědnost Hamás, značná část voličů, zejména mezi tzv. mileniály, tento postoj nesdílí. Celých 48 procent mladých voličů si myslí, že Spojené státy by neměly veřejně podporovat Izrael, a to zatlačuje stranickou politiku značně doleva.

Dárek pro teroristy?

Autorka uvádí názory několika svých čelních spolustraníků. Senátor z Connecticutu Chris Murphy tvrdí, že „přátelé Izraele by měli pochopit, že izraelská odveta působí nepřijatelně mnoho civilních obětí“.

Čtěte také

Senátor Dick Durbin z Illinois, i když nevolá po zastavení palby, naznačuje v televizi CNN, že by pro to byl v případě, že Hamás propustí zajatce. Další demokratický potentát Chris Van Hollen navrhuje udělat „humanitární pauzu“ a jeho kolega poslanec Jason Crow, sám válečný veterán, tvrdí, že použití místních obyvatel coby živé štíty Hamásem nezbavuje Izrael povinnosti šetrně zacházet s civilisty.

Při poslechu těchto knížecích rad se nabízí otázka: kde brát a nekrást, jak vést válku v nejhustěji osídleném Pásmu Gazy, tak aby civilisté nepřišli k úhoně?

Jefim Fištejn

Paradoxně na tomto pozadí zní názor bývalé ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonové: „Lidé, kteří volají po okamžitém zastavení palby, neznají Hamás. Byl by to pro teroristy dárek.“

Svůj článek Jessica Tarlovová uzavírá smělou myšlenkou: „Palestina nikdy nebude svobodná, dokud bude existovat Hamás. Stejně tak jako s ním nemůže koexistovat Izrael.“ Vzhledem k probíhajícímu posunu Demokratické strany doleva jsem docela zvědav na to, jak dlouho dokáže samotná autorka setrvávat v této straně?

Autor je publicista

Spustit audio