Jefim Fištejn: Jak Putin proměnil Washington

25. květen 2022

Plnoformátová válka, kterou Putin bez valného důvodu rozpoutal proti Ukrajině, bude určitě znamenat předěl v mezinárodních vztazích a změní nejspíš celý dosavadní světový řád. Každopádně už nyní ruská agrese vedená s takovým nasazením všech prostředků, jež se nezadají s průběhem druhé světové války, působí v hlavním městě Spojených států tak radikální atmosferické změny, které se ještě nedávno zdály být zcela nemyslitelné.

Prezident Biden není zrovna miláčkem amerického veřejného mínění, a tak je jen logické, že se snaží získat potřebné politické body tím, že dobře slyší na požadavky pozměněných společenských nálad. Vždyť tři čtvrtiny Američanů buďto podporují jeho vstřícnou proukrajinskou politiku, nebo ji dokonce pokládají za nedostatečně tvrdou.

Čtěte také

Den poté, co v Růžové zahradě Bílého domu přijal Biden finského prezidenta a švédskou premiérku a ujistil je svou podporou žádostí obou zemí o vstup do NATO, ukončující takřka 300letou zásadu přísné neutrality, což je, uznejte, mimořádná geopolitická událost, americký Senát hlasoval o rozměru mimořádné pomoci napadené Ukrajině.

Prezident žádal o poskytnutí finančního balíku 36 miliard dolarů, což není zanedbatelná částka. Kongresmani ovšem měli za to, že by balík pomoci měl aspoň zhruba vyvážit roční rozpočet Ruska, který činí v dolarovém vyjádření 66 miliard. Proto navýšili nabídku na rovných 40 miliard dolarů, čímž trumfli Bidenovu představu. Nyní s přihlédnutím k objemu vojenské pomoci Evropské unie a vlastním možnostem Ukrajiny dá se říci, že obranný potenciál oběti bude zhruba vyvažovat sílu agresora.

Putinova agresivita a NATO

Čtěte také

Biden stejně tak jako Obama a Trump nastupoval do Bílého domu s představou, že hlavním geopolitickým soupeřem, neřku-li přímo nepřítelem, bude Čína. Se zahájením ruské agrese toto přesvědčení vzalo za své. Jak nedávno konstatoval v Kongresu šéf rozvědky Avril Haines, Putinovo válečné dobrodružství přerůstá nyní do „dlouhodobého konfliktu“, v němž není možný žádný smír, což donutilo Bidena vzdát se starých stereotypů.

Bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul pokládá za zásadní chybu samotnou myšlenku, že s Putinem lze udržovat jakékoli stabilní a předpovídatelé vztahy. Všechny porady v Bílém domě se teď točí kolem situace na Ukrajině, o Číně nebo Tchaj-wanu nemluví nikdo.

Jefim Fištejn

Tak to nejspíš zůstane až do konce Bidenova mandátu, uvažuje McFaul. Prezident Francie Emmanuel Macron ještě nedávno mluvil o „mozkové smrti“ NATO. Zdá se, že zásluhou Putinovy agresivity všichni členové NATO, možná s výjimkou samotného Macrona, náhle oprášili původní předurčení Aliance – bránit Evropu před moskevskou roztahovačností.

Autor je publicista

Spustit audio