Jefim Fištejn: Čína rozšiřuje svůj fanclub

28. březen 2023

Zatímco pozornost světa byla upřena k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jejíž reálný výsledek na hony zaostal za očekáváními, ve stínu této události zůstalo další sblížení Nebeské říše s teokratickou diktaturou Íránem. Peking s Teheránem mezitím dojednal dohodu, podle níž čínské investice do íránské těžby ropy a plynu a petrochemického průmyslu dosáhnou 400 miliard dolarů.

Peking si přitom vymínil právo první nabídky kompletně ve všech projektech spojených s těmito sektory. A pozor, zatímco Rusko je připraveno obchodovat s Čínou výlučně v jüanech, ta si vymínila právo vést obchody s Teheránem v jakékoli měně, která se jí zlíbí.

Čtěte také

Mnozí američtí komentátoři viní Bidenovu vládu z toho, že svou slabou zahraniční politikou umožňuje vznik nového světového řádu, kde prim bude hrát Čína a Spojené státy zaujmou v žebříčku mocných příčku, kterou jim Čína velkoryse přidělí.

Komentátoři se táží, co se stalo s tzv. Manhattanským projektem, který měl posílit americkou obranu? Jak je možné, že zamýšlený obranný rozpočet na rok 2024 je o pouhá tři a něco procenta vyšší než letošní? Jelikož běžná inflace činí 6 procent, znamená to, že vojenský rozpočet bude reálně snížen.

Nedůslednost americké politiky

Srovnejte to s navýšením o 19 procent, které je naplánováno třeba  pro Agenturu na ochranu životního prostředí. Již v roce 2022 celý rozpočet vojenského resortu činil něco přes pouhopouhá 3 procenta z celkových výdajů státu, kdežto ještě v roce 1970 to bylo celých 8 procent amerického HDP.

Čtěte také

Nedůslednost současné americké politiky vedla k trvalému posilování Íránu a Číny a pěstování pocitu beztrestnosti tamních politiků v případě porušování všech mezinárodních sankcí. Peking se přitom snaží o rozšiřování svého fanclubu a o zahrnutí do něho nejdůležitějších světových dodavatelů energetických surovin.

Rozhlasová stanice Deutsche Welle v této souvislosti tvrdí ve svém komentáři ze 14. března: „V posledních letech Čína udělala vše pro obnovení a upevnění ekonomických a politických vazeb mezi saúdskoarabským Rijádem a Teheránem. Saúdská Arábie se stala největším dodavatelem ropy do Číny. Souběžně nezadržitelně roste také obchod mezi Íránem a Čínou, který nyní činí 16 miliard dolarů. Přitom celých 30 procent íránského dovozu pochází z Číny.“

Jefim Fištejn

Dr. Majid Rafizadeh z Harvardské univerzity kritizuje politiku současné washingtonské administrativy a uvádí přitom výrok senátora Ricka Scotta: „Prezident Biden by měl raději lízat zmrzlinu s někým jiným než s nepřáteli Ameriky… Jeho politika je čirá katastrofa. Biden ovšem nikdy nebyl seriózní postava.“ Senátor Scott se odvolává na údajný výrok bývalého prezidenta Baracka Obamy – a Dr. Majid Rafizadeh uvádí celý citát ve svém článku: „Nikdy nepodceňujte schopnost Joea zpackat každou důležitou věc.“

Autor je publicista

Spustit audio