Jednorázová vakcína proti vzteklině

22. září 2009

Díky nové vakcíně proti vzteklině by pacient nemusel dostat šest injekcí, ale pouze jedinou. Velkou úlevu by to přineslo zejména lidem z rozvojových zemí.

Přibližně každých 20 minut na Zemi jeden člověk - obvykle dítě - zemře na vzteklinu. Tato nemoc je nejrozšířenější v rozvojových zemích, kde chybí prostředky na potřebnou léčbu. Podle standardů WHO se vzteklina léčí sérií šesti injekcí, které jsou podány v průběhu 28 dnů. Pět ze šesti injekcí obsahují vakcínu připravenou z inaktivovaného viru vztekliny. V poslední injekci pacient dostane dávku protilátek proti vzteklině.

Výzkumníci z Univerzity Thomase Jeffersona teď vytvořili novou verzi vakcíny, která je účinná i v jediné injekci, a pro rozvojové země by proto byla ekonomicky daleko schůdnější. Podstatou experimentální vakcíny není inaktivovaný, ale živý virus, který u pokusných myší a primátů vyvolává silnější tvorbu protilátek. Virus je ovšem modifikovaný a postrádá gen pro takzvaný M protein, který je klíčovou složkou jeho replikačního cyklu. Bez tohoto genu virus dokáže proniknout do buněk a vyvolat imunitní odpověď, ale nemůže se množit a šířit po těle. Nová vakcína je primárně určena k tomu, aby u nakažených lidí zabránila propuknutí vztekliny. Výsledky studií ale ukazují, že by se zřejmě dala využít i k preventivnímu očkování.

Výsledky studie zveřejnil Journal of Infectious Diseases.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.